Cu presiune din partea investitorilor activiști finlandezi de la KJK, Zentiva își ameliorează cu 27% profitul

Cu presiune din partea investitorilor activiști finlandezi de la KJK, Zentiva își ameliorează cu 27% profitul

Sursa foto: dreamstime.com

scris 15 nov 2017

Pe fondul unor afaceri în creștere cu 17%, producătorul de medicamente Zentiva România a obținut în primele 3 trimestre din acest un profit operațional cu un sfert mai mare decât în perioada similară a anului trecut. În Adunarea de bilanț, cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro, generând reacția liderului PSD, Liviu Dragnea, managerii din partea majoritarului Sanofi au fost chestionați cu privire la prețurile de transfer ale companiei de către reprezentanții fondurilor KJK Capital și NN.

Zentiva România (SCD), companie unde acționar majoritar este grupul francez Sanofi, a realizat în primele 9 luni ale acestui an o cifră de afaceri de 347,69 milioane lei, cu 17,29% mai mari decât cele de 296,44 milioane lei din intervalul corespondent din 2016. Profitul operațional s-a majorat cu 24,97%, la 80,83 milioane lei, de la 64,68 milioane lei, iar la nivelul profitului net avansul este de 27,22%, la 66,84 milioane lei, de la 52,54 milioane lei. Dinamica anualizată era chiar mai bună la S1, de 32,92%, când câștigul net era de 43,04 milioane lei.

EXCLUSIV AGA-șoc la Zentiva: Acuzații de conflict de interese și deturnare a profiturilor către majoritarul Sanofi. Dragnea, invocat ca bau-bau al multinaționalelor evazioniste CITEȘTE ȘI EXCLUSIV AGA-șoc la Zentiva: Acuzații de conflict de interese și deturnare a profiturilor către majoritarul Sanofi. Dragnea, invocat ca bau-bau al multinaționalelor evazioniste

Managementul companiei are presiune din partea acționarului minoritar KJK Fund II SICAV-SIF, fond înregistrat în Finlanda pentru creșterea profitului. Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din această primăvară a pus în confruntare cele 2 părți, acționarii minoritari având suspiciunea că o parte din câștiguri sunt deturnate către majoritarul Sanofi. „În această companie se întâmplă lucruri care mie îmi stârnesc o anumită suspiciune”, declara în AGA Răzvan Lefter, reprezentant al KJK. Calculele fondului sunt că dacă ar fi substrase cheltuieli aparent nejustificate sau chiar denunțate ca nereale, câștigul EBITDA la Zentiva ar fi trebuit să fie în anul 2016 cu 45% mai mare.

La 30 septembrie, activele totale ale companiei erau de 442,40 milioane lei, cu 0,53% mai mari decât cele de 440,07 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au urcat marginal, cu 0,39%, la 134,80 milioane lei, de la 134,27 milioane lei.

Zentiva România este listată la cota Bursei de Valori București, unde la ultimul preț de închidere de 2,3500 lei/acțiune capitalizarea de piață a companiei s-ar ridica la 979,86 milioane lei (210,80 milioane euro).

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
zentiva romania
kjk
bvb
bursa
nn