Guvernul a plafonat taxa clawback

Guvernul a plafonat taxa clawback
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 mar 2020

Procentul aferent taxei clawback pentru trimestrul 1 al acestui an a fost plafonat la nivelul trimestrului al IV-lea al anului trecut, a decis Guvernul prin ordonanță de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Se reglementează plafonarea valorii procentului aferentă taxei de clawback, a taxei trimestriale pentru trimestrul I al acestui an, la nivelul trimestrului IV al anului trecut, respectiv 27,65%. Reglementarea are ca scop plafonarea acestei contribuții, pentru că într-o altfel de situație, creșterea acestei contribuții la un nivel care nu ar putea fi susținut ar provoca discontinuități în asigurarea tratamentului pacienților și în asigurarea medicamentației necesare pacienților”, a arătat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Philip Morris donează, în România, 1 milion de dolari pentru Crucea Roșie CITEȘTE ȘI Philip Morris donează, în România, 1 milion de dolari pentru Crucea Roșie

Cu o zi înainte, comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a stabilit reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente, aducând un amendament Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2019 privind contribuțiile pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății.

Amendamentul a fost propus de PSD și prevede ca, pentru medicamentele produse în România, contribuția trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative.

Pentru medicamentele produse în afara țării, taxa rămâne neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice și 25% pentru cele inovative.

Guvernul promite o producție de cel puțin 150.000 de măști medicale zilnic în România CITEȘTE ȘI Guvernul promite o producție de cel puțin 150.000 de măști medicale zilnic în România

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Medicamentele inovative sunt cele care introduc o substanță activă nouă.

Amendamentul urmează să fie votat săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională pentru adoptarea propunerii legislative.

viewscnt
Afla mai multe despre
clawback
guebrn
plafonare
producatori
romani
autohtoni
taxa
clawback
parlament
deputati