Pfizer renunță la dezvoltarea unei pilule experimentale pentru slăbit, din cauza efectelor secundare

Pfizer renunță la dezvoltarea unei pilule experimentale pentru slăbit, din cauza efectelor secundare
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2023

Grupul farmaceutic Pfizer a anunțat că va opri dezvoltarea unei pilule experimentale pentru slăbit cu administrare de două ori pe zi, din cauza efectelor secundare, după ce pacienții obezi care au luat medicamentul au pierdut în greutate semnificativ, dar au avut dificultăți în tolerarea medicamentului într-un studiu clinic aflat în stadiu intermediar, transmite CNBC, preluat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Producătorul american de medicamente a observat rate mari de efecte secundare adverse, care au fost în mare parte ușoare și gastrointestinale, în rândul pacienților.

Iohannis, la COP28: România va construi primul reactor nuclear modular mic alături de SUA CITEȘTE ȘI Iohannis, la COP28: România va construi primul reactor nuclear modular mic alături de SUA

O parte semnificativă a pacienților au încetat, de asemenea, să ia pilula, care își propune să fie o alternativă mai convenabilă la injecțiile foarte populare pentru slăbit.

”În acest moment, formularea de danuglipron de două ori pe zi nu va avansa în studiile de fază 3”, a spus compania.

Dar Pfizer a spus că încă intenționează să publice date despre o versiune a medicamentului administrată o dată pe zi, în prima jumătate a anului 2024, care ”va informa despre o cale de urmat”.

Gigantul farmaceutic va aștepta să vadă aceste date înainte de a decide dacă să înceapă un studiu de fază a treia privind pilula administrată o dată pe zi, pe care Wall Street o consideră forma mai competitivă a tratamentului.

Rusia blochează importurile de fructe și legume moldovenești CITEȘTE ȘI Rusia blochează importurile de fructe și legume moldovenești

Acțiunile Pfizer au scăzut vineri cu peste 6% după ce grupul a anunțat rezultatele testului. Cu toate acestea, datele despre medicamentul cu adminsitrare de două ori pe zi reprezintă o lovitură pentru speranțele Pfizer de a câștiga un segment de 10 miliarde de dolari din piața în plină expansiune a medicamentelor pentru slăbit, despre care CEO-ul Albert Bourla a spus că ar putea crește la 90 de miliarde de dolari.

Compania pariază pe o pastilă de slăbit de succes pentru a o ajuta să își revină după scăderea cererii pentru produsele sale pentru Covid și o scădere a prețului acțiunilor cu aproximativ 40% în acest an.

Dar investitorii au fost pesimiști cu privire la potențialul Pfizer în domeniul medicamentelor de slăbit, deoarece compania a abandonat în iunie o pastilă diferită cu adminsitrare o dată pe zi și a continuat cu danuglipron, care este mai puțin atractiv.

Acum, datele de vineri pun Pfizer și mai mult în urma jucătorilor dominanți pe piața medicamentelor pentru slăbit, Eli Lilly și Novo Nordisk, care se întrec pentru a dezvolta versiuni de pilule ale lor de succes pentru pierderea în greutate și injecțiile pentru diabet.

FOTO Nicușor Dan anunță: 100 de autobuze electrice noi intră pe traseu CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan anunță: 100 de autobuze electrice noi intră pe traseu

Studiul de fază a doua al Pfizer cu pilula administrată de două ori pe zi a urmărit aproximativ 600 de adulți obezi care nu aveau diabet de tip 2. Studiul a examinat efectul medicamentului asupra pierderii în greutate după 26 sau 32 de săptămâni, în doze diferite, variind de la 40 miligrame la 200 miligrame.

La fel ca Wegovy și Ozempic de la Novo Nordisk, pilula Pfizer funcționează prin imitarea unui hormon produs în intestin numit GLP-1, care semnalează creierului când o persoană este sătulă. Pfizer a spus că studiul pe danuglipron a îndeplinit obiectivul principal de a demonstra reduceri ”semnificative statistic” ale greutății corporale.

Pacienții care au luat pilula de două ori pe zi au pierdut în medie 6,9% până la 11,7% din greutatea corporală la 32 de săptămâni și de la 4,8% la 9,4% la 26 de săptămâni. Între timp, pacienții cărora li sa administrat placebo au câștigat 1,4% din greutatea lor corporală la 32 de săptămâni și 0,17% la 26 de săptămâni.

La ajustarea pentru diferența dintre creșterea în greutate observată la pacienții care au luat placebo, pilula Pfizer cu administrare de două ori pe zi a provocat o scădere în greutate de 8% până la 13% în medie la 32 de săptămâni și de la 5% până la 9,5% la 26 de săptămâni.

ULTIMA ORĂ Compania românească Rombat și alte cinci firme producătoare de baterii, acuzate de Comisia Europeană de constituire a unui cartel CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Compania românească Rombat și alte cinci firme producătoare de baterii, acuzate de Comisia Europeană de constituire a unui cartel

Compania a spus că s-au observat rate mari de evenimente adverse în rândul pacienților din studiu, până la 73% având greață, până la 47% vărsături și până la 25% având diaree.

Potrivit Pfizer, mai mult de 50% dintre pacienți au încetat să ia pilula, în cazul tuturor dozelor, comparativ cu aproximativ 40% dintre cei cărora li s-a administrat placebo.

Nu au fost observate noi probleme de siguranță, iar danuglipron nu a fost asociat cu creșterea enzimelor hepatice, cum ar fi cealaltă pastilă de slăbit întreruptă de Pfizer.

Datele din studiul de faza a doua vor fi prezentate la o viitoare conferință științifică sau publicate într-un jurnal evaluat de colegi.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfizer pilula slabit
pfizer efecte secundare
pfizer medicament experimental