Primul model de conjunctivă umană, dezvoltat în laborator. Poate produce lacrimi

Primul model de conjunctivă umană, dezvoltat în laborator. Poate produce lacrimi
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2024

Cercetători de la Institutul Hubrecht, din Țările de Jos, au produs primul model organoid al conjunctivei umane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acești organoizi imită funcția conjunctivei umane reale, un țesut implicat în producerea lacrimilor. Cu ajutorul noului model, cercetătorii au descoperit un nou tip de celule în acest țesut: celule ”tuft” (smoc), arată News.ro.

Acestea sunt celule epiteliale rare, secretorii, care au generat un interes imunologic redus până când rapoarte din 2016 le-au legat de imunitatea de tip 2 în intestinul subțire.

Se pare că aceste celule devin mai abundente în condiții asemănătoare alergiilor și, cel mai probabil, joacă un rol în alergii.

Geoană: Războiul din Ucraina nu este o problemă de finanțare, ci de capacitate industrială. Industria din România să profite CITEȘTE ȘI Geoană: Războiul din Ucraina nu este o problemă de finanțare, ci de capacitate industrială. Industria din România să profite

Modelul organoid poate fi folosit acum pentru a testa medicamente pentru mai multe boli care afectează conjunctiva.

Studiul a fost publicat joi, în revista Cell Stem Cell.

Ochiul uman produce lacrimi pentru a se proteja de leziuni și infecții.

Conjunctiva, un țesut care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor, este parțial responsabilă pentru producerea acestor lacrimi.

Ea participă la producerea lacrimilor prin eliberarea de mucus. Acest mucus permite lacrimilor să se lipească de suprafața oculară și o protejează de agenții patogeni.

Mai multe boli și tulburări afectează conjunctiva, cum ar fi boala ochiului uscat, cancerul, alergiile și infecțiile.

În cazuri grave, disfuncția acestui țesut poate duce la orbire.

BNR a păstrat dobânda cheie la 7%, în linie cu așteptările analiștilor CITEȘTE ȘI BNR a păstrat dobânda cheie la 7%, în linie cu așteptările analiștilor

Până în prezent, nu a existat un model bun al conjunctivei umane, ceea ce a limitat cercetarea funcției sale în caz de boală și de sănătate.

În consecință, există opțiuni limitate de tratament pentru bolile care afectează conjunctiva.

Primul model al conjuctivei umane

Pentru a obține mai multe informații despre compoziția și funcționarea conjunctivei, grupul de la departamentul de dezvoltare al organoizilor din cadrul Institutului Hubrecht, și-a propus să dezvolte un model uman al acestui tip de țesut, primul de acest fel.

Echipa a folosit celule de la o conjunctivă umană reală pe care le-au crescut în structuri 3D în vase de laborator. Aceste structuri miniaturale derivate din organe umane reale se numesc organoizi și funcționează ca o conjunctivă umană reală.

„Odată ce am reușit să facem acești organozi funcționali, am vrut să știm cum este implicată conjunctiva în producerea lacrimilor”, explică Marie Bannier-Hélaouët, cercetător principal în cadrul proiectului, într-un comunicat.

Conjunctiva produce componente antimicrobiene și, prin urmare, contribuie la producerea lacrimilor în mai multe moduri decât prin simpla producție de mucus, au descoperit cercetătorii studiind noul model realizat.

Cercetătorii au modificat apoi condițiile din vasul cu conjunctivele în miniatură pentru a mima alergiile.

„Organoizii au început să producă lacrimi complet diferite: era mai mult mucus, dar existau și mai multe componente antimicrobiene”, spune Bannier-Hélaouët.

În aceste condiții, cercetătorii au descoperit, de asemenea, un nou tip de celule în organoizi: celulele tuft – smocuri. Denumirea de „smocuri” se referă la microvillii asemănători unei perii care se proiectează din celule.

FOTO Hidroelectrica lansează o alertă CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica lansează o alertă

Celule similare au fost descoperite în alte țesuturi, dar nu și în conjunctiva umană.

Acestea au devenit mai abundente în condițiile asemănătoare alergiilor, sugerând rolul lor în reacția ochiului la alergii.

Modelul organoid nou dezvoltat deschide noi căi pentru cercetarea bolilor care afectează conjunctiva.

“Putem folosi modelul nostru pentru a testa medicamente pentru alergii sau pentru sindromul ochiului uscat, de exemplu”, spune Bannier-Hélaouët.

Pe termen lung, ar putea fi posibil chiar să se realizeze în laborator conjunctive naturale pentru persoanele cu arsuri oculare, cancere oculare sau poate chiar tulburări genetice.

În prezent, echipa efectuează studii preclinice pe iepuri pentru a evalua dacă această abordare este fezabilă și utilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
conjunctivă
laborator
lacrimi
cercetători