Comisia Europeană a acordat, vineri, o autorizare condiționată pentru comercializarea medicamentului experimental anti-Covid-19 remdesivir, care devine, astfel, primul medicament aprobat la nivelul Uniunii Europene pentru tratarea bolii respiratorii cauzate de noul coronavirus.
Autorizația de punere pe piață, emisă în cadrul unei proceduri accelerate, a fost acordată la recomandarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care a fost acceptată de statele membre, transmite Comisia într-un comunicat.
“Autorizarea unui prim tratament pentru Covid-19 reprezintă un pas important înainte în lupta împotriva acestui virus. Am acordat autorizația în mai puțin de o lună de la depunerea cererii, demonstrând, astfel, determinarea UE de a răspunde rapid ori de câte ori sunt disponibile noi tratamente. Nu vom lăsa nici o piatră neîntoarsă în eforturile noastre de a asigura tratamente eficiente sau vaccin împotriva coronavirusului", a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Remdesivir, un medicament antiviral dezvoltat de compania americană Gilead Sciences, este testat în mai multe studii clinice în SUA și în străinătate, datele colectate până acum indicând o rată de recuperare mai rapidă a pacienților tratați, comparativ cu rata de însănătoșire fără acest tratament.
La începutul săptămânii, departamentul american al Sănătății a anunțat că a achiziționat aproape toată producția de remdesivir pentru următoarele trei luni, informație care a provocat îngrijorare în rândul statelor europene.
Gilead a stabilit un preț de 390 dolari/flacon pentru medicamentul său în SUA și alte state dezvoltate și a anunțat că prețul va fi “considerabil” mai mic în țările aflate în curs de dezvoltare, însă nu a specificat o sumă anume.
În medie, pentru un curs de tratament cu medicamentul antiviral remdesivir sunt necesare 6,25 de flacoane.