Acțiunile europene au închis la cel mai redus nivel din octombrie 2014. Aurul a urcat la maximul ultimelor 8 luni

Acțiunile europene au închis la cel mai redus nivel din octombrie 2014. Aurul a urcat la maximul ultimelor 8 luni
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 feb 2016

Acțiunile europene au continuat să scadă luni, pentru a șasea ședință consecutiv, atingând minimul ultimelor aproape 16 luni, pe fondul pesimismului în rândul investitorilor privind evoluția economiei globale, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 3,5%, atingând cel mai redus nivel consemnat de la jumătatea lui octombrie 2014. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a coborât cu 2,71%, CAC 40 (Paris) cu 3,2%, iar DAX (Frankfurt) cu 3,3%.

Principalele burse din Europa se află în cea de a șasptea ședință de scăderi consecutive, cea mai lungă perioadă petrecută în teritoriu negativ începând cu luna iunie a anului trecut.

Bursa din Atena a închis în scădere cu 7,87%, cotațiile băncilor s-au prăbușit cu 24,25% CITEȘTE ȘI Bursa din Atena a închis în scădere cu 7,87%, cotațiile băncilor s-au prăbușit cu 24,25%

În SUA, Dow Jones Industrial Average era în scădere cu circa 2%, în timp ce indicele S&P 500 pierduse 2,2% în jurul orei 20:00 (ora României), atingând cel mai redus nivel din aprile 2014.

Declinul de pe burse face ca investitorii să își îndrepte atenția spre plasamente mai sigure, ceea ce a împins aurul la cea mai mare valoare înregistrată de peste 8 luni.

Prețul aurului cu livrare în aprilie a urcat luni cu circa 3,3%, la 1.194 de dolari/uncie, cotația actuală fiind cea mai mare înregistrată începând cu 19 iunie 2015, când aurul se tranzacționa cu 1.202 dolari/uncie. Anul acesta, aurul a urcat cu circa 11%, în condițiile în care piețele sunt dominate de incertitudine, iar investitorii caută plasamente cât mai sigure.

"Întotdeauna este bine pentru aur când oamenii sunt nesiguri cu privire la viitor", spune Mark Bristow, CEO-ul Randgold Resources.

Deși de obicei există o corelație pozitivă între prețul aurului și cel al petrolului, acest lucru nu mai este valabil în prezent, având în vedere declinul neobișnuit de puternic al celui din urmă, potrivit lui James Steel, analist la HSBC.

Prețul petrolului Brent, de referință pe bursa de la Londra, a coborât astăzi cu 1,9%, tranzacționându-se la 33,4 dolari/baril. La bursa din New York, petrolul West Texas Intermediate (WTE) a pierdut circa 3%, atingând 30,2 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
wte
brent
actiuni
stoxx europe 600
s&p 500
petrol
aur