Acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel după votul pro-Brexit

Acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel după votul pro-Brexit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 aug 2016

Acțiunile europene au închis ședința de marți la cel mai ridicat nivel după votul britanicilor în favoare desprinderii de Uniunea Europeană, din 23 iunie, susținute de rezultatele financiare pozitive raportate de unele companii, dar și de avansul titlurilor din sectorul bancar și industria petrolieră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,92%, la 344,67 de puncte, maximul consemnat din ziua referendumului legat de Brexit. Totuși, indicele rămâne sub nivelul anterior votului în favoarea desprinderii Marii Britanii de blocul comunitar, de 346,3 puncte.

Luni, Stoxx Europe 600 a avansat modest, cu aproape 0,1% după ce, săptămâna trecută, indicele pan-european a coborât cu 0,2%.

Indicii bursieri americani S&P 500 și Nasdaq au atins noi maxime istorice CITEȘTE ȘI Indicii bursieri americani S&P 500 și Nasdaq au atins noi maxime istorice

Indicele Stoxx Europe 600 Oil and Gas, al companiilor din petrol și gaze, a avansat cu 0,78%, deși cotațiile petrolului au oscilat între creșteri și scăderi modeste. Totuși, cotațiile petrolului ai înregistrat creșteri solide luni, în urma informațiilor că mai multe state OPEC, printre care Venezuela și Kuweit, au readus în discuție ideea plafonării producției mondiale în încercarea de a impulsiona prețurile.

Stoxx Europe 600 Banks, care reflectă evoluția cotațiilor acțiunilor băncilor europene, a avansat cu 1,1%. Potrivit datelor publicate marți, nivelul creditelor neperformante al băncilor italiene, aflat la un nivel foarte ridicat, a scăzut în iunie pentru prima dată în ultimele patru luni.

Acțiunile operatorului de telecomunicații Altice, deținut de miliardarul Patrick Drahi, au urcat cu aproape 15% pe bursa de la Amsterdam, pe fondul performanței financiare robuste din al doilea trimestru. Profitul companiei înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a crescut cu 2,7% raportat la perioada similară din 2015, până la 2,27 miliarde de euro, sprijinit de evoluția favorabilă pe piețele din SUA și Portugalia.

Lira sterlină a scăzut cu 0,24% față de dolarul american, la 1,3 unități, pe fondul datelor slabe privind evoluția industriei producătoare din Marea Britanie în luna iunie și a schimburilor comerciale externe, în condițiile în care deficitul comercial al țării s-a adâncit cu aproape 1 miliard de lire, la 12,4 miliarde de lire.

Deprecierea monedei britanice este alimentată și de comentariile bancherului Ian McCafferty, membru în conducerea executivă a Băncii Angliei. Într-un editorial pentru The Times, McCafferty a apreciat că banca centrală britanică ar putea reduce și mai mult dobânda cheie, până aproape de 0%, accelerând, în același timp, programul de relaxare cantitativă.

Săptămâna trecută, Banca Angliei a redus rata dobânzii de politică monetară pentru prima oară în ultimii șapte ani, în linie cu așteptările analiștilor, și a anunțat un pachet de măsuri pentru stimularea economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
burse
brexit
lira
stoxx europe 600