Acțiunile europene au schimbat macazul și au închis pe verde pentru a doua zi

Acțiunile europene au schimbat macazul și au închis pe verde pentru a doua zi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 mar 2018

Acțiunile europene au recuperat pierderile din prima jumătate a zilei și au închis pe verde pentru a doua sesiune consecutivă, însă companiile din tehnologie au suferit corecții importante, pe fondul temerilor legate de înăsprirea reglementărilor în sector după scandalul Facebook-Cambridge Analytica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 0,46%, până la 369,26 puncte, extinzând avansul din ultimele două zile la 1,67%. Indicele paneuropean a scăzut cu peste 1% în prima parte a zilei, tras în jos de acțiunile companiilor din tehnologie.

Acțiunile companiilor de profil continuă să fie afectate de scandalul folosirii datelor utilizatorilor Facebook de către firma de consultanță politică Cambridge Analytica, în timp ce presiunile legate de înăsprirea reglementărilor privind protecția datelor personale se amplifică.

Fostul manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, se retrage și de la compania de administrare Franklin Templeton CITEȘTE ȘI Fostul manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, se retrage și de la compania de administrare Franklin Templeton

Indicele sectorului tehnologic a consemnat un declin 1,79%, imprimat, în principal, de scăderea acțiunilor Dialog Semiconductor și AMS, cel din urmă furnizor de componente pentru iPhone.

Titlurile producătorului britanic de semiconductoare Dialog s-au depreciat cu 13,1%, cea mai abruptă corecție în rândul companiilor din Stoxx 600, iar cele ale AMS cu 9,56%. Furnizorul olandez de semiconductoare ASML Holding a pierdut 4,53% din valoare, iar producătorul german de cipuri Infineon Technologies s-a depreciat cu 3,4%.

“Salvarea” a venit astăzi dinspre sectorul farmaceutic, după ce compania japoneză Takeda Pharmaceutical a anunțat că ia în calcul depunerea unei ofertă pentru preluarea companiei britanice Shire, al cărei portofoliu include Vyvanse și Adderall XR, printre altele.

Acțiunile Shire s-au apreciat cu până la 26% în urma informației, însă câștigul s-a temperat până la 14% spre finalul sesiunii bursiere.

Piețele au primit cu entuziasm și confirmarea informațiilor apărute în presă privind o posibilă achiziție a companiei britanice de fintech NEX Group de către operatorul bursier american CME Group.

Titlurile NEX s-au apreciat cu 9,8% după ce compania a anunțat că a primit o ofertă de 3,8 miliarde lire sterline (aproximativ 5,4 miliarde dolari) de la CME. Anterior, Bloomberg relatase, citând surse la curent cu situația, că CME a oferit 4 miliarde de lire pentru NEX.

Compania britanică a precizat că discuțiile sunt într-un stadiu avansat, însă o tranzacție nu este certă.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii
shire
nex group