ANALIZĂ PROFIT TV Au apărut doi factori catalizatori care au determinat un raliu puternic pe bursele europene și americane

ANALIZĂ PROFIT TV Au apărut doi factori catalizatori care au determinat un raliu puternic pe bursele europene și americane
scris 19 iun 2019

Ieri a fost o zi surprinzător de volatilă pe piețele bursiere, în condițiile în care investitorii așteptau în liniște comunicatul din seara aceasta de după ședința de politică monetară a Federal Reserve. Dealtfel ziua începuse cu creșteri relativ modeste pe piețele din Australia și Asia, unde cel mai mare câștig (+1%) s-a înregistrat la Hong Kong și Jakarta, iar indicele Nikkei225 de la Tokyo a fost printre puținii care au înregistrat pierderi (-0,72%). Dar apoi au apărut doi factori catalizatori care au determinat un raliu puternic pe bursele europene și americane.

Banca Centrală Europeană a fost tema dominantă ieri, iar la forumul de la Sintra, în Portugalia, președintele Mario Draghi a declarat că banca centrală va implementa stimulente suplimentare dacă situația privind creșterea economică nu se va îmbunătăți și dacă inflația nu se va apropia de target. Acest mesaj a determinat câștiguri mari pentru acțiunile europene din majoritatea sectoarelor și, în consecință, plusuri de peste două procente pentru bursele de la Milano (FTSE MIB +2,46%), Paris (CAC40 +2,20%) și Frankfurt (DAX +2,03%).

Pe de altă parte președintele Donald Trump a anunțat că a stabilit, după o discuție telefonică cu omologul său chinex Xi Jinping, că vor avea o întâlnire extinsă la sfârșitul lunii, în cadrul întâlnirii G20 din Japonia. În acest context, creșterile puternice de aseară de pe Wall Street au dus principalii indici bursieri americani foarte aproape de  maximele istorice, iar dintre acțiunile cunoscute care au câștigat peste 5% amintesc LasVegasSands ((+5,67%), Nvidia (+5,41%) și Boeing (+5,37%).

BCE va oferi băncilor credite cu dobânzi avantajoase pentru a stimula creșterea economică CITEȘTE ȘI BCE va oferi băncilor credite cu dobânzi avantajoase pentru a stimula creșterea economică

BVB pare că iarăși a fost cumva decorelată de bursele europene, creșterile principalilor indici fiind mai degrabă modeste. Și volumele au fost reduse comparativ cu media din ultimele trei săptămâni, respectiv de 7,71 milioane euro, iar cele mai tranzacționate acțiuni au fost EL (+1,38%), TLV (-0,22%), BRD (0,00) și SNG (-0,63%). Schimburi mai mari decât media s-au realizat și pe titlurile FP (-0,50%), compania anunțând că săptămâna trecută a achiziționat din piață, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari, un număr de 6,57M de acțiuni proprii, în valoare de 6,7M lei. Însă scăderea acestor acțiuni, ca și cele ale SIF2 (-0,73%), au tras în jos indicele financiar BET-FI, care a închis pe roșu (-0,15%). De remarcat că cele mai mari câștiguri dintre cele 16 componente ale indicelui general BET (+0,25%) le-au înregistrat ieri WINE (+4,35%) și M (+4,13%).

Pe piața valutară am asistat în ultimele 24 ore la o evoluție mixtă a USD, care s-a apreciat în raport cu EUR și CHF, dar a pierdut teren față de restul monedelor importante, însă variațiile cotațiilor au fost modeste. Am asistat la o sesiune liniștită și pentru EUR/RON, prețul menținându-se între 4,7200 și 4,7250, cursul stabilit de BNR fiind chiar la maximul intraday, respectiv 4,7249.

Cotația țițeiului american Crude/WTI a crescut cu peste 4%, în cea mai bună zi din ianuarie încoace, pe așteptările că acest cumul de factori, respectiv o relaxare a politicilor băncilor centrale și un ton mai pozitiv în războiul comercial SUA-China, vor conduce la o cerere mai mare de petrol. Dealtfel o mare parte din scăderea din ultimele luni a venit tocmai pe fondul tensiunilor comerciale. Și prețul aurului a crescut, apropiindu-se de nivelul de 1360$/uncie, adică zona maximelor ultimilor doi ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
analiza