ANALIZĂ PROFIT TV Evoluții mixte pe piețele financiare în așteptarea deciziei de politică monetară a Federal Reserve (FED

ANALIZĂ PROFIT TV Evoluții mixte pe piețele financiare în așteptarea deciziei de politică monetară a Federal Reserve (FED
scris 18 sep 2019

A fost o zi cu evoluții mixte pentru piețele bursiere, în condițiile în care cotațiile petrolului au scăzut pe așteptările ca Arabia Saudită să poată produce la nivel normal mai repede decât se estima, iar investitorii vor fi atenți astăzi la decizia de politică monetară a Rezervei Federale (FED) a Statelor Unite ale Americii (SUA).

Evoluția din piața petrolului s-a bazat pe rapoartele conform cărora Arabia Saudită poate restabili foarte repede cea mai mare parte a producției pierdute în atacurile asupra instalațiilor Aramco, pentru a ajunge la recuperarea completă la finalul lunii septembrie,după cum declara chiar ministrul saudit al petrolului. În ceea ce privește decizia FED, se așteaptă o reducere a ratelor cu 25 puncte de bază (șansele unei tăieri de 0,50% sunt de doar 15%, de la 45% în august), dar un anunț privind reluarea Quantitative Easing (QE) nu ar constitui o surpriză prea mare.

NBCUniversal va lansa anul viitor serviciul de streaming Peacock CITEȘTE ȘI NBCUniversal va lansa anul viitor serviciul de streaming Peacock

Bursele asiatice au deschis ziua pe roșu, excepția majoră fiind indicele japonez Nikkei225 (+0,06%), o situație similară întâlnindu-se și pe continentul european, unde, dintre indicii importanți, doar cel de la Paris (CAC40 +0,24%) a terminat în creștere.

Principalii indici bursieri americani au revenit pe verde ieri. Referitor la politica comercială, președintele Donald Trump a declarat că SUA și Japonia au ajuns la un acord comercial inițial privind tarifele, favorizând astfel  acțiunile cu expunere pe Asia. În altă ordine de idei Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a descris tranzacțiile cu metale ale JPMorgan ca fiind o întreprindere infracțională, crescând incertitudinea privind investigația asupra manipulării prețurilor. Mai exact, șeful diviziei globale de tranzacționare a metalelor prețioase a băncii americane JPMorgan este acuzat de procurorii americani că în ultimii opt ani ar fi condus o "schemă masivă, multianuală, de manipulare a pieței contractelor futures pentru metale prețioase și fraudarea pieței". În acest context  acțiunile băncilor au avut de suferit, însă mai mult au pierdut cele ale companiilor din sectorul petrolier (după câștigurile mari de ieri), dar și KraftHeinz (-4,25%), Alcoa (-2,35%) și Fox (-2,20%). Printre acțiunile cele mai performante amintesc BarrickGold (+5,38%), GeneralMotors (+2,90%) și BritishAmericanTobacco (+2,30%).

Vânzările de pe finalul ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București (BVB) au făcut ca închiderea să fie mixtă. Într-o zi în care indicele principal BET a continuat să atingă valori record în ultimii 11 ani, volumele  tranzacționate au fost în creștere comparativ cu zilele precedente, respectiv 9,65 milioane euro. Cam o treime din rulajele de ieri s-au efectuat cu titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,15%), urmate în topul lichidității de Fondul Proprietatea (FP -1,74%), Banca Transilvania (TLV +0,21%), Electrica (EL +0,45%) și OMV Petrom (SNP -0,36%). Distribuitorul de electricitate a anunțat că a selectat BRD ca intermediar al operațiunii de majorare de capital social în valoare de 18 milioane lei, în care investitorii de portofoliu trebuie să vină cu aport în numerar pentru a-și susține nivelul participațiilor în acord cu aportul în natură al statului, reprezentând terenuri. De remarcat că toate cele cinci SIF-uri au închis pe verde, în contextul în care Senatul României a aprobat legea fondurilor de investiții alternative care ar urma să elimine și acele praguri de deținere de 5%, însă proiectul de lege va avea nevoie de votul din Camera Deputaților, cameră decizională.

Pe piața valutară cel mai mult s-au apreciat moneda unică europeană (EUR +3,75% față de coșul valutelor importante) și lira sterlină (GBP +3%), iar la polul opus s-au aflat valutele de refugiu, respectiv francul elvețian (CHF) și yenul japonez (JPY). O zi extrem de liniștită pentru EUR/RON, Banca Națională a României (BNR) stabilind un curs de 4,7352, după o zi în care amplitudinea mișcării a fost de doar 40 puncte (4,7365-4,7325).

viewscnt
Afla mai multe despre
profit tv
catalin chivu