ANALIZĂ PROFIT TV Evoluțiile din piețele financiare continuă după același tipar

ANALIZĂ PROFIT TV Evoluțiile din piețele financiare continuă după același tipar
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 16 ian 2020

Pe Wall Street am asistat la o nouă sesiune pozitivă, la finalul căreia indicele Dow Jones a închis pentru prima oară în istorie peste valoarea de 29.000 puncte, stabilind un nou maxim istoric (29,030.22 puncte +0.31%). O nouă valoare record și pentru S&P500 (3,289.29 puncte +0.19%), în timp ce NASDAQ (+0,08%) încheie ziua foarte aproape de cotația de deschidere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un discurs lung, președintele Donald Trump și vicepremierul chinez Liu He au semnat faza întâi a acordului comercial Statele Unite ale Americii (SUA) - China, detensionând conflictul din ultimele 18 luni dintre cele mai mari economii ale lumii. Beijingul și Washingtonul au descris documentul ca un pas important după luni de zile de negocieri punctate cu tarife de retorsiune care au perturbat lanțurile de aprovizionare și au provocat temeri legate de încetinirea creșterii economiei mondiale. Dar mare lucru nu s-a schimbat atâta timp cât majoritatea tarifelor existente rămân în vigoare până după negocierea fazei a doua a acordului comercial, negocieri ce vor începe în curând. La baza înțelegeriii se află angajamentul Chinei pentru achiziția suplimentară de energie (53 miliarde dolari), bunuri manufacturate (58 miliarde dolari), servicii (38 miliarde dolari) și produse agricole (32 miliarde dolari) americane în valoare de cel puțin 200 de miliarde dolari în următorii doi ani, față de 186 de miliarde dolari în 2017. Consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat că acordul va adăuga 0,5 puncte procentuale la creșterea economiei americane în 2020 și 2021. În altă ordine de idei, Kudlow a declarat că administrația Trump ar putea oferi mai multe reduceri de impozite la sfârșitul acestui an. În ceea ce privește raportările financiare, Bank Of America (-1,84%) a depășit așteptările analiștilor, Goldman Sachs (-0,18%) a înregistrat venituri mai mari, dar este de reținut scăderea acțiunilor retailerului Target (-6,59%), care a raportat o creștere slabă a vânzărilor.

EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile

O nouă zi verde ieri la București, unde tiparul din ultimul timp s-a păstrat, în sensul în care indicele sectorial energetic BET-NG (-0,09%) a evoluat iarăși în direcție opusă, tras în jos din nou de scăderea acțiunilor Transgaz (TGN -1,49%). Și, ca să menținem aceleași coordonate ca în ultimele ședințe, tot celălalt indice sectorial, cel financiar BET-FI (+0,77%) a câștigat cel mai mult, cu toate cele șase componente ale sale pe verde. Volumele de 9,52 milioane euro înseamnă un progres comparativ cu zilele precedente, însă mai mult de jumătate din rulaje s-au efectuat cu titlurile Fondul Proprietatea (+1,21%), care au stabilit un nou maxim istoric (1,2550 lei pe acțiune), pe fondul rezultatelor la 12 luni, cu un rezultat de 3,13 miliarde lei și în preambulul ofertei publice de răscumpărare care vizează achizița a până la 200 milioane de acțiuni proprii (2,62% din capitalul social), adică  un sfert din totalul celor vizate de programul pentru anul în curs. Topul lichidității a fost completat de BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,13%), SIF Transilvania (SIF3 +1,26%), Banca Transilvania (TLV +0,76%) și Transgaz (TGN -1,49%).

Pe piața valutară francul elvețian (CHF) este performerul începutului de săptămână, cu aprecieri în fiecare zi, în ciuda creșterilor de pe piața de capital. Astfel perechile USD/CHF și EUR/CHF au ajuns la minimele din septembrie 2018, respectiv aprilie 2017. Francul este socotit activ de refugiu datorită excedentului de cont curent masiv al țării, și astfel se apreciază de fiecare dată când în piață apar riscuri comerciale, geopolitice sau de altă natură. Aceste evoluții forțează Banca Elveției (SNB) să intervină în mod regulat (direct, prin declarații sau ascuns) pentru a limita aprecierea CHF și a proteja economia țării, dependentă de exporturi. În contextul în care trezoreria americană a pus Elveția pe watchlist-ul celor bănuiți de manipularea valutară, Secretariatul de Stat al Elveției pentru Finanțe Internaționale a publicat o declarație în care se spune: "Trebuie subliniat faptul că Elveția nu își manipulează moneda în niciun fel pentru a realiza o ajustare a balanței de plăți sau pentru a obține un avantaj competitiv nejustificat."

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa