ANALIZĂ PROFIT TV O zi de scădere a randamentelor bondurilor și cotațiilor petrolului și de scumpire a aurului

ANALIZĂ PROFIT TV O zi de scădere a randamentelor bondurilor și cotațiilor petrolului și de scumpire a aurului
scris 8 aug 2019

A fost o sesiune spectaculoasă ieri pe Wall Street căci, după o deschidere în care acțiunile, randamentele bondurilor și cotațiile petrolului au scăzut iar aurul s-a scumpit, un raliu către finalul zilei a inversat aceste mișcări.

O serie de reduceri neașteptat de pronunțate și, astfel, mai mari decât erau așteptările, ale dobânzilor de referință în Noua Zeelandă (de la 1,50% la 1,00%), India (de la 5,75% la 5,40%) și Thailanda (de la 1,75% la 1,50%), au reaprins temerile privind încetinirea economiei globale și declanșarea unui război valutar. Totodată perspectiva intrării economiei SUA în recesiune, pe fondul conflictului comercial prelungit cu China, amplifică cumva aversiunea la risc a investitorilor, care au reluat vânzările de acțiuni și caută refugiu în active considerate mai sigure, precum titlurile de stat și aurul. Astfel, randamentele obligațiunilor americane și germane au coborât ieri la noi minime. Bondurile americane pe 10 ani au atins 1,63%, cel mai redus nivel după septembrie 2016, în timp ce randamentul titlurilor pe 2 ani a scăzut până la 1,53%. Ulterior acestea au revenit la 1,70%, respectiv 1,58%. În Europa, randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a atins un nou minim record, de -0,59%, iar cele la 3 ani -0,90%, aproape la fel precum bondurile elvețiene pe 10 ani (-0,88%). Într-o zi în care prețul aurului a depășit 1,500 dolari pe uncie pentru prima oară din aprilie 2013, cotațiile petrolului au continuat să scadă și au atins un nou minim al ultimelor șapte luni, după o pierdere de circa 13% în ultima săptămână.

DOCUMENT Tragedia de la Caracal schimbă 112. Cartele prepay doar cu buletinul CITEȘTE ȘI DOCUMENT Tragedia de la Caracal schimbă 112. Cartele prepay doar cu buletinul


Referitor la băncile centrale și mișcările surprinzătoare ale acestora, președintele american Donald Trump nu a ratat ocazia de a ataca iarăși Rezerva Federală și politica monetară a acesteia, afirmând următoarele: “Alte trei bănci centrale reduc ratele. Problema noastră nu e China (…), ci Rezerva Federală, care este prea orgolioasă să recunoască că a greșit acționând prea rapid în vederea înăspririi politicii monetare...și că am avut dreptate! Trebuie să taie dobânzile mai mult și mai repede”.

În contextul descris mai sus indicii bursieri americani au deschis ziua în scădere puternică, de circa două procente. Însă până la finalul ședinței de tranzacționare au recuperat toată pierderea terminând indecis (DJIA -0,09%, S&P50 +0,08%) sau chiar în câștig (NASDAQ +0,38%).

După trei zile de pierderi principalele piețe bursiere europene au închis ieri cu creșteri, fiind decuplate de deschiderea din Statele Unite, în contextul în care  tensiunile comerciale s-au mai diminuat după ce guvernatorul băncii centrale din China, Yi Gang, a declarat că Beijingul nu va deprecia moneda pentru a fi competitivă. Dealtfel yuanul chinezesc s-a stabilizat și a fost tranzacționat în jur de 7,06 unități pentru un dolar.

Și la București a fost o zi verde, în care toți indicii au închis ușor peste cotațiile din urmă cu 24 ore, iar volumele de tranzacționare au însumat 7,71 milioane euro. În topul lichidității s-au situat  Banca Transilvania (TLV +0,42%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,60%), SIF Oltenia (SIF5 0,00%) și Romgaz (SNG +0,76%). Cel mai mult a câștigat indicele sectorial financiar BET-FI (+0,58%), care a revenit astfel peste nivelul de 40,000 puncte (40,173.09), doar o singură acțiune din componența sa, SIF Muntenia (SIF4 -0,31%), încheind ziua pe minus. De remarcat pe de altă parte atât câștigul acțiunilor MedLife (M +1,25%), cât și pierderea titlurilor Purcari Wineries (WINE -1,72%).

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
petrol
bursa