ANALIZĂ PROFIT TV Săptămână negativă pentru acțiuni și petrol, mixtă pentru dolar și o scumpire a argintului

ANALIZĂ PROFIT TV Săptămână negativă pentru acțiuni și petrol, mixtă pentru dolar și o scumpire a argintului
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 22 iul 2019

Se părea că și bursa americană va închide săptămâna, precum celelalte piețe globale, cu o zi de creștere, însă câteva vești au determinat până la final o întoarcere a cotațiilor. Prima dintre acestea s-a referit la faptul că Iranul a confiscat o navă sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, guvernul britanic denunțând dealtfel vineri noaptea ”confiscarea inacceptabilă a două nave” - una britanică și una liberiană - de către Iran. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vestea a produs îngrijorare pe piețele bursiere și făcut ca prețul petrolului să crească, însă a fost o mișcare minoră în comparație cu cele patru zile consecutive anterioare de scăderi, care au determinat cotații mai mici cu circa 7% față de începutul săptămânii. Un alt factor determinant a fost un raport în Wall Street Journal, care vorbește despre o tăiere a ratelor cu doar 25 puncte de bază la ședința de politică monetară de la finalul lunii a Federal Reserve. Dealtfel și președintele american Donald Trump a cerut iarăși Băncii Centrale să pună capăt actualei politici monetare, deoarece tensiunile comerciale cu China persistă.

În aceste condiții, cu minusurile de vineri, indicii  S&P500 și Nasdaq înregistrează cea mai negativă săptămână începând din luna mai, cu scăderi de -1,23%, respectiv -1,18%, după ce cu doar o săptămână înainte stabiliseră noi maxime istorice. Pentru S&P500 este cu atât mai dezamăgitor cu cât nu se poate menține peste nivelul de 3,000 puncte, cotația de la finalul sesiunii de vineri fiind 2,976.61.

Microsoft a atins un nou record pe bursă. Gigantul își consolidează statutul de cea mai valoroasă companie CITEȘTE ȘI Microsoft a atins un nou record pe bursă. Gigantul își consolidează statutul de cea mai valoroasă companie

Evoluție mixtă pentru bursele europene în ultima zi a săptămânii. Chiar dacă au închis pe verde, indicii bursieri de la Frankfurt (DAX -0,51%) și Paris (CAC40 -0,36%) au avut randamente săptămânale negative, în timp ce FTSE100 de la Londra a încheiat indecis (+0,04%). Economia zonei euro se menține în continuare fragilă, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este probabil să reia achizițiile de obligațiuni guvernamentale, tocmai pentru a încuraja consumul și investițiile. Agenția Fitch a reconfirmat ratingul AAA cu o perspectivă stabilă pentru Germania, care se menține astfel în top și practic este plătită pentru a se împrumuta, dobânda la termen de 10 ani fiind negativă (-0,3%).

Săptămâna s-a încheiat la Bursa de Valori București (BVB) cu creșteri, venite după trei zile negative. După patru zile consecutive de scădere a volumelor de tranzacționare, ziua de vineri, cu 8,75 milioane de euro, a fost a doua din acest punct de vedere, ridicând și media zilnică a săptămânii la 7,56 milioane. Este o cifră superioară săptămânii precedente, însă rămânem cumva departe de media din iunie (11,78 milioane euro). Prima în topul lichidității a fost, surprinzător, Digi Communications (DIGI 0,00%), urmată de aceleași titluri preferate mai mereu de către investitori, adică BancaTransilvania (TLV +1,20%), OMV Petrom (SNP -0,37%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,30%), Romgaz (SNG +0,15%) și Electrica (EL +0,88%). La nivelul indicilor cel mai bine a performat cel financiar BET-FI (+1,19%), care dealtfel este singurul cu randament pozitiv în acestă săptămână (+0,53%) și stă cel mai bine până acum în luna iulie (+2,36%), însă de la începutul anului are cea mai mică creștere (+16%). La polul opus s-a situat celălalt indice sectorial, cel energetic BET-NG, cu un plus vineri de doar +0,19%, care duce câștigul pe anul acesta la +22%, în timp ce indicele reprezentativ BET (+0,34% vineri) are cel mai bun randament în 2019, de +23%.

Cel mai mare și mai reclamat vânzător de RCA, ultimul bastion al capitalului românesc din asigurări, este o afacere “la extern” CITEȘTE ȘI Cel mai mare și mai reclamat vânzător de RCA, ultimul bastion al capitalului românesc din asigurări, este o afacere “la extern”

Pe piața valutară dolarul american (USD) a câștigat teren vineri în raport cu majoritatea monedelor importante, însă încheie mixt o săptămână în care s-a depreciat față de valutele de refugiu JPY (yenul japonez) și CHF (francul elvețian), dar și comparativ cu AUD (dolarul australian) și NZD (dolarul neozeelandez). A fost o săptămână puțin volatilă pentru EUR/RON, în ton cu cele precente, limitele de evoluție fiind 4,7350 – 4,7250, Banca Națională a României (BNR) stabilind vineri un curs de 4,7315.

Dacă în ceea ce privește cotațiile petrolului am amintit de scăderea de circa șapte procente, iar pentru aur a fost o săptămână ușor pozitivă, performerul a fost de departe a fost argintul care, cu toată scăderea de vineri, s-a scumpit cu peste 6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
petrol
argint