ASF propune ca polița obligatorie PAD să acopere doar o parte din daunele provocate de un cutremur

ASF propune ca polița obligatorie PAD să acopere doar o parte din daunele provocate de un cutremur
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune, în urma analizei unui grup de lucru constituit în cadrul instituției, ca polița obligatorie PAD, care acoperă riscuri de cutremur, inundații și asigurări de teren, să acopere doar o parte din daunele provocate de un cutremur, iar o parte din daune să fie achitate de către păgubit, măsura având ca scop "asigurarea sustenabilității sistemului de asigurare", potrivit unui comunicat al autorității, publicat marți.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Polița de asigurare împotriva dezastrelor (PAD) este obligatorie în România și are un cost modic - 10 euro pe an pentru locuințele din chirpici (tip B) și 20 de euro pentru cele din materiale mai solide, precum cărămida sau cimentul (tip A), scrie News.ro.

Valoarea acoperită în caz de dezastru este de 10.000 de euro pentru o locuință de tip B și 20.000 euro pentru o casă de tip A.

Un grup de lucru privind asigurările de locuințe, constituit în ianuarie în cadrul ASF, a propus măsuri de revigorare a sectorului, slab dezvoltat în România.

"Printre cele mai importante schimbări propuse (...) se numără: introducerea unei franșize în cazul riscului de cutremur – măsura vizează asigurarea sustenabilității sistemului de asigurare, prin diminuarea despăgubirii, îndeosebi în cazul daunelor minore (conform scopului declarat de legiuitor, polița PAD urmărește protecția în caz de dezastre)", se arată în comunicatul ASF.

Franșiza presupune că o parte dfin daună este acoperită de către asigurat, într-o proporție fixă sau procentuală, stabilită prin contractul de asigurare.

O altă propunere vizează stabilirea unei amenzi fixe de 500 de lei pentru lipsa PAD, în locul sistemului actual, care prevede amenzi cuprinse întrte 100 și 500 lei.

Măsura ar avea ca scop stimularea asigurării locuințelor, în condițiile în care, din cele peste 8 milioane de locuințe din România, doar 1,73 milioane erau asigurate împotriva dezastrelor, prin polițe obligatorii, la finalul lunii august, arată datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite polițele PAD.

Financial Times: Șefii băncilor de pe Wall Street avertizează în privința riscurilor provocate de Brexit CITEȘTE ȘI Financial Times: Șefii băncilor de pe Wall Street avertizează în privința riscurilor provocate de Brexit

Procentul redus al locuințelor asigurate este explicat și prin faptul că amenzile trebuie aplicate de administrațiile locale, care evită să facă acest lucru, deoarece ar însemna să-și amendeze proprii alegători, spun specialiștii în domeniu.

Grupul de lucru a mai propus restrângerea obligativității încheierii poliței PAD doar pentru imobilele cu destinație de locuințe efectiv utilizate în acest scop, excluzând imobilele utilizate integral în scop comercial, precum apartamentele în care funcționează sedii de firme.

"Se corectează astfel unele neclarități din legislația prezentă pentru situații în care imobilele în care se desfășoară exclusiv activitate comercială ar trebui asigurate însă, ulterior, nu pot beneficia de despăgubire", susține ASF.

Grupul de lucru privind asigurările obligatorii de locuințe include reprezentanți ai ASF, UNSAR, PAID, UNSICAR, Ministerului Finanțelor și ai patronatelor bancare.

Membrii grupului ai mai propus posibilitatea emiterii electronice a polițelor PAD, simplificarea formatului și a modului de încheiere a poliței PAD, în sensul eliminării obligativității existenței semnăturii asiguratului pe poliță, și introducerea reîntregirii automate a sumei asigurate după fiecare daună, prin plata unei prime suplimentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
pad
cutremur