ASF execută silit un fost șef al Eximasig. Radu Frîncu nu a plătit o amendă de 50.000 lei aplicată de instituție în 2014

ASF execută silit un fost șef al Eximasig. Radu Frîncu nu a plătit o amendă de 50.000 lei aplicată de instituție în 2014
scris 27 oct 2016

Judecătoria Sectorului 1 București a admis cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care instituția a solicitat încuviințarea executării silite a fostului șef al Eximasig România Radu Frîncu, care nu a plătit o amendă de 50.000 de lei aplicată în ianuarie 2014.

“Dosarul în cauză se referă la executarea silită a unei sancțiuni cu amendă, dispusă de ASF prin decizie împotriva lui Radu Frîncu. Executarea silită menționată are în vedere suma de 25.000 de lei (50% din valoarea amenzii), care se face venit, potrivit legii, la bugetul ASF”, a transmis instituția la solicitarea Profit.ro.

Frîncu a condus asigurătorul în perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013.

ASF a anunțat, în aprilie 2014, că aplicat amenzi de 190.000 de lei mai multor persoane din fosta conducere a Eximasig România (Compania de Asigurări Reasigurări Exim România - CARE Romania) și că a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care țin de activitatea foștilor șefi ai asigurătorilor.

Declanșat în octombrie 2013, controlul inopinat al ASF a vizat perioada 2012 - 2013 și a verificat la Eximasig România modul de funcționare a sistemului de control intern, managementul riscului și auditul intern, modul de înregistrare și evidență a dosarelor de daună și de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a polițelor și respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.

Potrivit instituției, controlul a constatat încălcări semnificative ale legislației asigurărilor cu privire la neînregistrarea în evidența tehnică și contabilă a societății a unor polițe emise printr-un intermediar extern, precum și lipsa unui sistem de control intern adecvat, care a permis expunerea societății la riscuri prin încheierea de polițe în afara limitelor de competență.

"Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, în data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei și a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care țin de activitatea de asigurare și care întrunesc, în opinia ASF, elemente de natură infracțională (verificarea acestor indicii ținând de alte instituții ale statului). Totodată, ASF a solicitat societății un plan de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate (o parte dintre acestea fiind remediate în cursul controlului)", se arăta într-un comunicat al ASF dat publicității la 23 aprilie 2014.

Amenzile au fost aplicate societății, membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere din perioada 2012 - 2013.

CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ce a reclamat Guvernul la CC pentru conversia creditelor: incoerență, articole din Constituție încălcate, risc de proces cu băncile

ASF a precizat în comunicat că identificarea unor nereguli în privința decontărilor dintre societate și conducerea Eximasig România ține în principal de controlul intern al societății și de alte instituții ale statului, iar autoritatea a verificat în cadrul controlului aspecte care țin de supravegherea activității de asigurare-reasigurare desfășurată de societate.

"Referitor la aceste aspecte, reafirmăm că ASF a identificat deficiențe semnificative ale Consiliului de Supraveghere și ale Directoratului societății (conducerea administrativă și executivă a societății) în perioada anterioară lunii iulie 2013, luând măsurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penală și retragerea aprobării lui Radu Frîncu", se mai spunea în comunicatul ASF din aprilie 2014.

Tot în aprilie 2014, Guvernul a anunțat că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la Eximasig România, controlată de stat prin EximBank, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanțe, mese la restaurant, bijuterii.

Din dispoziția fostului premier Victor Ponta, Corpul de control a efectuat o verificare la compania de asigurări, care a cercetat dacă managementul societății a respectat dispozițiile legale incidente și normele interne referitoare la angajarea și efectuarea cheltuielilor, achiziția de bunuri și servicii și modul de gestionare a patrimoniului.

În urma controlului s-a constatat că în perioada în care Radu Frâncu a deținut calitatea de președinte al Directoratului pierderile cumulate ale companiei au atins 23.464.867 lei.

În raportul Corpului de control al premierului se preciza că Radu Frâncu și Marius Constantin Banu (membru al Directoratului Eximasig România) "au utilizat sume importante din fondurile companiei, în cuantum total de 831.177,85 lei și 53.173,43 euro, în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei".

CITEȘTE ȘI În premieră, SUA se abțin la votul asupra unei rezoluții privind embargoul impus Cubei

Corpul de control a constatat, totodată, că Frâncu și Banu "și-au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane în străinătate în cuantum de 65.895,15 lei și 31.663,43 euro", printre destinațiile alese de aceștia ca "deplasări" inspectorii guvernamentali menționând Ibiza, Cannes și Paris.

În document se mai arăta că, în perioada supusă controlului, din conducerea executivă a Eximasig au făcut parte Radu Frîncu în calitate de președinte al Directoratului, în perioada 19 mai 2010- 8 iulie 2013, Constantin Banu, membru al Directoratului, în perioada 16 iulie 2010 - 8 iulie 2013, și Alexandru Neferoiu, membru al Directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013.

"ASF a fost înștiințată de către Corpul de Control al Primului Ministru că «domnul Frîncu Radu a deținut funcția de Președinte al Directoratului CARE România deși nu a îndeplinit o condiție obligatorie prevăzută de normele legale pentru ocuparea funcției de membru al directoratului unei societăți de asigurări, și anume să aibă studii superioare, întrucât nu a făcut dovada absolvirii unor studii superioare»", se mai spunea în comunicatul autorității de reglementare din aprilie 2014.

CITEȘTE ȘI RCS & RDS rostogolește datoria cu împrumuturi de valoare însumată de peste 700 milioane euro

Instituția preciza în comunicat că Frîncu a obținut, în data de 19 mai 2010, avizarea din partea fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, pe baza documentelor depuse la dosar, care ar fi atestat că are studii superioare.

"Urmare a sesizării Corpului de Control al Primului Ministru, ASF va verifica veridicitatea documentelor depuse la dosar și modul în care fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor a aprobat numirea domnului Radu Frîncu în funcția de Președinte al Directoratului Eximasig, poziție pe care a deținut-o în perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013. Precizăm că domnul Radu Frîncu nu mai face parte din conducerea societății încă din iulie 2013 și nu deține în prezent vreo funcție de conducere într-o societate de asigurare autorizată de către ASF", se mai spunea în comunicatul instituției din aprilie 2014.

La finele lunii iunie a acestui an, procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Radu Frîncu, la data faptelor președinte al Directoratului Eximasig România, pentru abuz în serviciu și uz de fals, ambele în formă continuată. În dosar, a mai fost deferit justiției Constantin Marius Banu, la data faptelor membru al Directoratului asigurătorului.

"În perioada exercitării mandatului de președinte al Directoratului Eximasig România, respectiv 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, Radu Frîncu a abuzat de prerogativele funcției sale și a folosit ilegal fondurile asigurătorului, bani în valoare totală de aproximativ 770.000 lei (respectiv peste 47.000 euro). Suma respectivă reprezintă totalul cheltuielilor făcute de inculpat în interes personal, beneficiare fiind și alte persoane care nu aveau raporturi de muncă cu asigurătorul. Similar, Marius Banu, membru al Directoratului aceleiași companii, a folosit în mod ilegal aproximativ 166.000 lei provenind din fondurile companiei", se arăta într-un comunicat al DNA din 30 iunie 2016.

Procurorii susțin că cei doi au decontat din banii companiei cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor și de apropiați ai lor în străinătate, în destinații cum ar fi Spania (Ibiza, Valencia), Franța (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl și Kaprun — Austria, San Benedetto del Tronto — Italia, achiziții de anvelope noi pentru autoturismele personale, călătorii cu avionul, închirieri de autoturisme de lux în străinătate, bilete de feribot, achiziții de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marcă și telefoane, genți, brățări, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanță de imagine și articole de îmbrăcăminte de la case de modă din Milano, articole de pescuit, parfumuri).

CITEȘTE ȘI Când și cum poate fi demis Mișu Negrițoiu de la ASF. Consens politic pentru interesul național: De ce să ajungă banii românilor la anumite state străine!?

"Pentru justificarea deconturilor, inculpații au utilizat facturi fiscale falsificate, precum și facturi care nu corespundeau, nu reflectă realitatea, astfel încât să nu fie depistate persoanele care au beneficiat de serviciile trecute în acestea sau pentru a ascunde destinația ori natura serviciilor facturate. Într-un context separat, contrar dispozițiilor hotărârilor Consiliului Director, Radu Frîncu a expus societatea Eximasig la riscuri majore prin încheierea unor polițe de asigurare în numele și pe seama societății, cu încălcarea prevederilor hotărârilor AGA și CA", preciza DNA.

Potrivit sursei citate, Frîncu ar fi asumat riscuri de 60 milioane de euro, în condițiile în care avea mandate numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane euro.

"Ca urmare, o mare parte din primele de asigurare au fost încasate de către brokeri din Italia, ca urmare a încheierii polițelor de către inculpatul Frîncu, prime ce nu au mai fost virate în conturile Eximasig, fapt constatat tot după demiterea inculpatului. Inculpatul nu a înregistrat polițele în evidențele Eximasig sau dacă le-a înregistrat, primele de asigurare nu au fost plătite la termenul stabilit în contract. În acest fel a fost creat un folos în mod nejustificat brokerilor din Italia în valoare de peste un milion euro, prin încheierea celor 14 polițe de asigurare, bani neîncasați de către Eximasig", au constatat anchetatorii.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de peste un milion de lei, asupra bunurilor imobile și mobile, proprietatea lui Radu Frîncu și poprirea asupra sumelor de bani aflate în conturi bancare deținute de acesta.

Cu un capital social de 37,64 milioane de lei, Eximasig România este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.

Societatea a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale instituției de credit.

În 2015, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 18,04 milioane de lei, de la 20,35 milioane de lei în 2014, iar pierderile au scăzut de la 3,5 milioane de lei la 817.000 lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, asigurătorul a înregistrat pierderi în perioada 2010 – 2014, care, cumulat, au atins 28,3 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
eximasig
radu frîncu
executare silita
amenda