ASF solicită Euroins completarea planului de măsuri privind remedierea aspectelor negative în urma testului de stres

ASF solicită Euroins completarea planului de măsuri privind remedierea aspectelor negative în urma testului de stres
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 19 aug 2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat Euroins completarea planului de măsuri transmis pentru remedierea aspectelor negative constatate în urma testului de stres încheiat la 15 iulie, a anunțat instituția.

"Consiliul ASF a aprobat planurile de măsuri transmise de asigurători (care vor face obiectul unui comunicat separat) pentru remedierea aspectelor constatate în cadrul exercițiului Balance Sheet Review – BSR, încheiat la 15 iulie 2015, și a solicitat completarea planului de măsuri al societății Euroins", se spune în comunicat.

ASF a prezentat la 16 iulie rezultatele unei evaluări efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare.

Testul de stres a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.

Autoritatea de supraveghere a solicitat Euroins și Eximasig să prezinte, până la 4 august, planuri cu măsurile pe care le vor pune în practică până la 15 octombrie pentru remedierea situției.

Euroins a contestat rezultatele testului de stres.

"Suma menționată în raportul final se referă la situația existentă acum mai bine de un an, respectiv la 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins a parcurs câteva etape de dezvoltare, cum ar fi majorarea capitalului social până la sfârșitul anului 2014 și semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii și necesităților companiei atât de moment, cât și conform estimărilor. Efectul pozitiv combinat al acestor două măsuri se cifrează la aproximativ 350 de milioane de lei", se arăta într-un comunicat al Euroins dat publicității la 16 iulie.

De asemenea, conducerea Euroins a anunțat intenția de a majora capitalul social cu încă 100 de milioane lei până la sfârșitul anului 2015, existând disponibilitatea dublării acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estimările curente.

Societatea a fost înființată în anul 1994 sub denumirea Asitrans și practică numai asigurări generale.

Acționarii companiei sunt Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) – 96,54%.

Capitalul social se ridică la 230,5 milioane de lei.

În 2014, piața asigurărilor generale și de viață a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

La finele primului semestru, subscrierile companiei au însumat 361 milioane de lei.

Pentru întregul an, Euroins și-a buge­tat venituri din prime de 600 milioane de lei și profit zero, după pierderi de 64,3 milioane de lei în 2014.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
asf
euroins
test de stres
eximasig