DOCUMENT Justificarea Guvernului pentru a prelungi plafonarea tarifelor RCA: Situația actuală poate fi încadrată drept criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței

DOCUMENT Justificarea Guvernului pentru a prelungi plafonarea tarifelor RCA: Situația actuală poate fi încadrată drept criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 29 sep 2023

Proiectul prin care Guvernul intenționează să extindă perioada de plafonare a tarifelor la polițele RCA până la finele acestui an, discutat în ședința de ieri, a fost prezentat în dezbatere publică. Detalii AICI și AICI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Perioada de aplicabilitate a prevederilor instituite prin HG nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie se prelungește până la data de 31 decembrie 2023", se arată în document.

Actuala măsură de plafonare a tarifelor RCA expiră la 10 octombrie.

"În aceste condiții la data de 5 aprilie 2023 a fost emisă de HG nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie. Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de primă practicate pentru asigurările RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023", mai scrie în document.

Liviu Voinea, favorit să-i ia locul la șefia ASF lui Nicu Marcu CITEȘTE ȘI Liviu Voinea, favorit să-i ia locul la șefia ASF lui Nicu Marcu

Potrivit proiectului de act normativ, prelungirea măsurii de plafonare va elimina potențialul impact negativ al creșterii prețurilor.

"Situația actuală în care persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri poate fi încadrată ca și situație de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței așa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare", se mai arată în document.

În luna aprilie a acestui an, Guvernul a plafonat pentru 6 luni prețurile RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la Legea RCA, pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.

În urma acestei decizii, tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa bonus/ malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta; influența clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplică și de către BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) în cadrul procedurii de alocare a asiguraților cu risc ridicat.

Euroins Insurance Group contestă pretențiile lichidatorului CITR: Nu există temeiuri juridice pentru acțiunea împotriva EIG Re CITEȘTE ȘI Euroins Insurance Group contestă pretențiile lichidatorului CITR: Nu există temeiuri juridice pentru acțiunea împotriva EIG Re

Pe perioada aplicării prevederilor actului normativ, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent car ce oferă servicii de închiriere autoturisme fără conducător auto.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asiguratorul RCA. Prin excepție, această perioadă poate fi prelungită numai cu aprobarea asiguratorului RCA în situații justificate.

Potrivit hotărârii, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite de prezentul act normativ și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asiguratorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
asf
prelungire
plafonare
preț