Euroins, liderul pieței asigurărilor, încasează două amenzi de la ASF. Noi amenzi și în pensii private și piața de capital

Euroins, liderul pieței asigurărilor, încasează două amenzi de la ASF. Noi amenzi și în pensii private și piața de capital
scris 16 sep 2022

Euroins, liderul pieței asigurărilor, a primit două amenzi, în cuantum de 1,36 milioane de lei, din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). De asemenea, arbitrul pieței a aplicat sancțiuni BRD Asigurări de Viață și BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, precum și lui Bogdan Alexander Adamescu, în calitate de președinte CA al Companiei Hoteliere Intercontinental România și președinte CA al Unirea Shopping Center, ca și altor companii.

"Societatea Euroins Romania a fost sancționată cu amendă în cuantum de 1.023.200 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare. În sarcina societății au fost impuse următoarele măsuri: în termen de 3 luni de la data primirii deciziei, societatea va raporta modul de implementare a măsurilor luate privind guvernanța activității investiționale, precum și modul în care a ținut cont de recomandările echipei de control cuprinse în procesul verbal. De asemenea, societatea a fost sancționată și cu amendă în cuantum de 333.373 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară cu modificările și completările ulterioare", anunță ASF.

Euroins, noul lider RCA, încasează o altă amendă, tot cu argumentul de întârzieri la plata daunelor. Noi amenzi și în sectorul pensiilor private și brokerilor în asigurări CITEȘTE ȘI Euroins, noul lider RCA, încasează o altă amendă, tot cu argumentul de întârzieri la plata daunelor. Noi amenzi și în sectorul pensiilor private și brokerilor în asigurări

Amenzi aplicate în Sectorul Asigurări

Allianz-Țiriac Asigurări a fost sancționată cu avertisment scris pentru încălcarea prevederilor articolului 35, aliniatul (2) din Norma ASF nr. 13/2019 cu privire la netransmiterea raportului de activitate al Comitetului de Audit pentru anul 2021 în termen de 6 luni de la încheierea exercițiului financiar.

BRD Asigurări de Viață a fost sancționată cu amendă în cuantum de 129.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, cu modificările și completările ulterioare, în sensul neactualizării în termenul legal a procedurilor și politicilor interne referitoare la implementarea legii anterior menționată.

Grawe România Asigurare a fost sancționată cu avertisment scris pentru plata cu întârziere a despăgubirilor cuvenite în cazul a 3 dosare de daună, respectiv pentru încălcarea prevederilor articolului 21, aliniatul (4) din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cu modificările și completările ulterioare.

Amenzi aplicate în Sectorul Pensii Private

BRD – Groupe Société Générale, în calitate de intermediar de pensii private, a fost sancționată cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale legate de activitatea de marketing a fondurilor de pensii private.

BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 553.900 lei și avertisment scris, pentru faptul că nu a asigurat, potrivit legii, aplicarea unor mecanisme interne adecvate și efective de verificare necesare, în acord cu dimensiunea, natura și complexitatea activității acestuia, în ceea ce privește controlul datelor din balanțele contabile ale societății. Totodată, la nivelul societății nu s-a asigurat înregistrarea tuturor documentelor de uz intern.

Directorul general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, Alina Cecilia Andreescu, în perioada controlată, a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 67.800 de lei și avertisment scris, pentru situații de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce privește anumite fluxuri operaționale, precum: actualizarea datelor participanților, situații punctuale de întârziere a plăților efectuate către beneficiari, publicarea unor situații financiare cu date eronate, erori de raportare și informare a participanților etc.

"Ca urmare a valorificării rezultatelor unui control inopinat la NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat, au fost dispuse următoarele măsuri:

- sancționarea cu amendă în cuantum de 1.800 lei și avertisment scris a directorului general al companiei, Andreea Pipernea;
- sancționarea cu amendă în cuantum de 1.400 lei și avertisment scris a contabilului șef al companiei, Florina Mihaela Decei;
- sancționarea cu avertisment scris a conducătorului structurii de audit intern a NN Pensii SAFPAP, Bogdan Costin Vlad.

Totodată, în sarcina societății a fost impus un plan de măsuri pentru remedierea unor deficiențe/mitigarea unor riscuri. Principalele deficiențe constatate au vizat unele aspecte privind guvernanța, activitatea unei funcții cheie, cadrul procedural și activitatea operațională", se mai spune în anunțul ASF.

Euroins pierde în dosarul anulării amenzilor de aproape 6 milioane de lei și planului de redresare impus de ASF CITEȘTE ȘI Euroins pierde în dosarul anulării amenzilor de aproape 6 milioane de lei și planului de redresare impus de ASF

Amenzi aplicate în Sectorul Piața de capital

Compania Hotelieră Intercontinental România - Sancționarea lui Bogdan Alexander Adamescu, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație și reprezentant legal al societății Compania Hotelieră Intercontinental România, cu amendă în cuantum de 12.500 lei, pentru nerespectarea obligației de informare corespunzătoare a investitorilor cu privire la situațiile financiare ale societății aferente exercițiului 2020.

Unirea Shopping Center - Sancționarea lui Bogdan Alexander Adamescu, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație și reprezentant legal al societății Unirea Shopping Center, cu amendă în cuantum de 11.600 lei, pentru nerespectarea obligației de informare corespunzătoare a investitorilor cu privire la situațiile financiare ale societății aferente exercițiului 2020.

Electroconstrucția Elco Alba Iulia - Sancționarea lui Dorin Bărbănțan, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al societății Electroconstrucția Elco Alba Iulia, cu amendă în cuantum de 10.800 lei, pentru nerespectarea obligației de informare corespunzătoare a investitorilor cu privire la situațiile financiare ale societății aferente exercițiului 2020.

Mecanica Fină - Sancționarea lui Mollo Sergio, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație - director general al societății Mecanica Fină și semnatar al rapoartelor transmise de societate, cu amendă în cuantum de 10.800 lei, pentru nerespectarea obligației de informare corespunzătoare a investitorilor cu privire la situațiile financiare ale societății aferente exercițiului 2020.

Euroins România revine asupra cifrelor pe anul 2021: subscrierea polițelor a generat un minus de peste 19 milioane de lei, de la un profit de 33,4 milioane de lei CITEȘTE ȘI Euroins România revine asupra cifrelor pe anul 2021: subscrierea polițelor a generat un minus de peste 19 milioane de lei, de la un profit de 33,4 milioane de lei

AICI mai multe detalii despre sancțiunile ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
amenzi
asf