EXCLUSIV ASF a discutat cu un consorțiu de investitori preluarea Carpatica Asig. Investiția totală ar putea ajunge la 70 mil. euro

EXCLUSIV ASF a discutat cu un consorțiu de investitori preluarea Carpatica Asig. Investiția totală ar putea ajunge la 70 mil. euro
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 29 ian 2016

Reprezentanții unui reasigurător german, ai unui mare consultant și ai unei companii de asigurare din Europa s-au întâlnit, joi, cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a discuta intenția de preluare a Carpatica Asig Sibiu, companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea și aflată în procedură de rezoluție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Intențiile investitorilor sunt serioase. Din câte știu, nu s-a avansat nicio sumă, iar procedura de preluare ar putea să dureze și un an de zile. Urmează evaluarea bonității investitorului”, au declarat, pentru Profit.ro, surse apropiate discuțiilor.

Pe de alte parte, surse din ASF au declarat pentru Profit.ro că investitorul ar fi dispus să investească în stabilizarea și dezvoltarea asigurătorului circa 70 milioane de euro și ar urma să preia  integral Carpatica Asig.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, luni, aplicarea măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, societate aflată în redresare financiară din aprilie 2014, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.

Procedura de rezoluție, definită printr-o lege intrată în vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activității unui asigurător cu probleme de la acționarii săi către un administrator numit de ASF.

De asemenea, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la data de 31.12.2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Într-un interval de cel mult 6 luni, autoritatea va întocmi un plan de rezoluție și se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare "corectă, prudentă și realistă" a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluție.

Carpatica Asig spune că a găsit un investitor strategic cu o zi înainte de anunțul că este în negocieri avansate CITEȘTE ȘI Carpatica Asig spune că a găsit un investitor strategic cu o zi înainte de anunțul că este în negocieri avansate

Începând cu 15 decembrie, data limită până la care Carpatica Asig ar fi trebuit să găsească un investitor strategic, s-a derulat un război al declarațiilor între Mișu Negrițoiu, președintele ASF, și reprezentanții Carpatica Asig.

Acționarul majoritar al Carpatica Asig, Ilie Carabulea, a transmis că se află în negocieri avansate cu mai mulți investitori, deși a depășit termenul impus de ASF, așa cum a arătat Profit.ro.

La scurt timp, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat, pentru Profit.ro, că, cel mai probabil, Carpatica va merge către procedura de rezoluției, întrucât nu a respectat termenele impuse de ASF și nici nu a venit cu un investitor care să aibă intenții serioase și puterea financiară de a capitaliza asigurătorul.

Carpatica Asig a răspuns arătând că respectivul investitor, cu care ar fi încheiat și un acord de exclusivitate la preluare, este un asigurător european.

Ilie Carabulea a vândut 20% din Banca Comercială Carpatica către Nextebank pentru 23 de milioane de lei CITEȘTE ȘI Ilie Carabulea a vândut 20% din Banca Comercială Carpatica către Nextebank pentru 23 de milioane de lei

Mai mult, Carpatica Asig a avansat și o dată de la care ar fi început procesul de due dilligence. Răspunsul ASF nu a fost, nici de această dată, unul pozitiv, după cum a arătat Profit.ro.

Carpatica Asigurări ocupă locul 8 după primele subscrise la 9 luni din 2015, cu vânzări de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de Carpatica vin din polițele RCA, compania fiind al doilea mare jucător în domeniu.

Compania se află în redresare financiară din aprilie 2014.

Din septembrie 2015, conducerea executivă este asigurată de Liviu Stoicescu, fondatorul Biroului Carte Verde.

Președinte al Consiliului de administrație este Angela Toncescu, fosta șefă a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tănase - 0,08% și Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Compania are la nivel național peste 60 de sucursale și colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari din domeniul asigurărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
asf
tranzactie
investitori
preluare