EXCLUSIV Proporțiile dezastrului la Astra Asigurări: peste 46.000 de dosare de daună și aproape 5.000 de procese

EXCLUSIV Proporțiile dezastrului la Astra Asigurări: peste 46.000 de dosare de daună și aproape 5.000 de procese

Sursa foto: Laszlo Raduly

Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 10 sep 2015

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) privind declanșarea procedurilor de faliment la Astra Asigurări a prins societatea cu peste 46.000 de dosare în lucru. Mai mult, compania se judecă în 4.909 dosare în care foști sau actuali clienți sau parteneri cer, în total, despăgubiri de circa 1 miliard de lei, arată datele oficiale obținute de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Falimentul Astra Asigurări lasă în urmă datorii de cel puțin 70 de milioane de euro doar pentru dosarele de daună curente, arată estimările profit.ro bazate pe date oficiale. Autoritatea de Supraveghere Financiară  “a numărat” până acum peste 46.000 de dosare de daună deschise, dar încă nefinalizate. Dacă fiecarea dintre aceste dosare ar presupune plata unei despăgubiri egale cu dauna medie, adică 1.500 de euro , ar rezulta obligații de plată de 70 de milioane de euro. Acești bani urmează să fie plătiți din resursele Fondului de Garantare a Asiguraților care, potrivit ultimelor raportări, se ridică la puțin peste 200 de milioane de euro.

Numărul dosarelor de plată va crește de la o zi la alta. Astra avea peste 840.000 de clienți RCA care, potrivit informațiilor noastre, comit în fiecare lună circa 2.000 de accidente. Mai mult, aceeași companie aproape falimentară se judecă în 4.909 dosare(1.300 deschise de persoane fizice și 3.609 de către persoane juridice, în principal unități service) în care clienții sau partenerii cer plata unor daune sau a unor datorii. Valoarea totală a pretențiilor se ridică la 1 miliard de lei adică peste 200 de milioane de euro. Această sumă este relativă deoarece, de  multe ori, judecătorii acordă, în final, sume mai mici decât cele pretinse de petenți. Multe dintre aceste dosare ar putea fi chiar tentative de fraudă, fenomen bine reprezentat în asigurări. Totuși, în scenariul negativ în care Astra pierde toate aceste procese, Fondul de Garantare a Asiguraților și-ar epuiza toate disponibilitățile.

Cine gestionează dosarele Astra și ce faci dacă ai de luat despăgubiri 

După ridicarea licenței de funcționare și declanșarea procedurilor de faliment la Astra Asigurări, singura entitate abilitată să gestioneze dosarele de daună este Fondul de Garantare a Asiguraților. Aceeași instituție va plăti și daunele, la final. Pentru a putea gestiona situația, FGA are dreptul legal de a contracta firma specializate în domeniu, lucru pe care a început deja să îl facă. Foarte important, orice firmă care percepe comision pentru gestionarea dosarului de daună se află în afara legii. Plata efectivă a daunelor va începe abia după ce instanțele de judecată vor confirma falimentul Astra Asigurări, dacă acest lucru se va întâmpla.

Potrivit procedurii explicate deja de ASF, până când Fondul de Garantare va trece efectiv la plata daunelor va mai dura câteva luni. În primul rând cererea ASF privind falimentul Astra va trebui aprobată definitiv de o instanță. În acest sens, ea va ajunge inițial la Tribunalul București și, ulterior, dacă se va face apel, la Curtea de Apel București.Din momentul în care judecătorii de Curte își vor da acordul va mai dura încă cel puțin 30 de zile până când Fondul va intra în acțiune. Ghidul privind pașii ce trebuie urmați pentru a solicita despăgubiri de la Fond poate fi găsit pe site-ul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis ridicarea licenței și declanșarea procedurilor de faliment pentru Astra Asigurări. După un an și jumătate de administrare specială sub managementul KPMG, compania avea o nevoie de capital de aproape 1 miliard de lei și lichidități apropiate de zero. Potrivit legii, după începerea procedurilor de lichidare, organismul care va gestiona plata daunelor este Fondul de Garantare a Asiguraților. FGA va achita către creditorii Astra sume a căror valoarea nu poate depăși 450.000 de lei per dosar. Fondul este alimentat din contribuțiile tuturor firmelor de asigurarea din România. În cazul în care, disponibilitățile nu sunt suficiente pentru a acoperi datoriile Astra, FGA poate solicita mai majorarea cotelor de contribuție de până la 10 ori și, de asemenea, poate recurge la contractarea unui împrumut cu garanție de la statul român.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment
daune
procese
litigii