Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “extrem de slab”, cu o treaptă deasupra falimentului

Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “extrem de slab”, cu o treaptă deasupra falimentului

Inquam Photos

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 mar 2023

Fitch Ratings a retrogradat calificativul privind puterea financiară a Euroins România la ‘CC’ (extrem de slab), cu o treaptă deasupra nivelului ce denotă iminența intrării în incapacitate de plată, și a plasat asigurătorul sub supraveghere, în urma retragerii autorizației companiei de către ASF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ratingul privind soliditatea financiară (IFS) a Euroins România Asigurare-Reasigurare a fost retrogradat la ‘CC’ (extrem de slab), de la ‘B+’ (slab) anterior, citând creșterea probabilității ca asigurătorul să nu își îndeplinească obligațiile de plată.

În același timp, Fitch a plasat ratingul Euroins România sub supraveghere în evoluție (RWE - Rating Watch Evolving), reflectând “incertitudinile substanțiale legate de soarta Euroins România și de probabilitățile relative ale acesteia”.

SIF Oltenia vrea să obțină 9 milioane euro din vânzarea participației sale la Turism Felix. Acțiunile companiei hoteliere cad la bursă CITEȘTE ȘI SIF Oltenia vrea să obțină 9 milioane euro din vânzarea participației sale la Turism Felix. Acțiunile companiei hoteliere cad la bursă

Ratingurile de soliditate financiară ale Euroins Insurance Group (EIG), Insurance Company Euroins AD (Euroins Bulgaria) și Insurance Company EIG Re AD (EIG Re), au fost plasate sub observație cu perspectivă negativă.

În iunie anul trecut, Fitch a retrogradat calificativele Euroins România și ale altor doi asigurători generali din cadrul grupului Euroins Insurance Group (EIG), citând scăderea “semnificativă” a capitalurilor, în urma recalculării rezultatelor EIG pe 2020.

SIF Oltenia vrea să taie o altă deținere istorică. „Totul sau nimic” CITEȘTE ȘI SIF Oltenia vrea să taie o altă deținere istorică. „Totul sau nimic”

Acțiunile de rating decise acum urmează anunțului ASF privind retragerea licenței de asigurare a Euroins România și numirea unui administrator interimar, cu intenția declarată de a deschide procedura de faliment împotriva companiei.

“Decizia ASF de a retrage licența Euroins România și intenția sa de a cere falimentul acesteia reflectă opinia autorității de reglementare potrivit căreia fondurile de capital de Solvabilitate II (S2) ale Euroins România s-ar situa cu 2,17 miliarde lei (aproximativ 441 milioane euro) sub cerința de capital S2 și cu 1,75 miliarde lei (aproximativ 355 milioane euro) sub cerința de capital minim.

În opinia noastră, aceste acțiuni au crescut în mod semnificativ probabilitatea ca Euroins România să nu-și îndeplinească obligațiile”, arată Fitch.

Diferența de capitalizare este determinată în principal de nerecunoașterea de către ASF a unui contract de reasigurare intragrup încheiat între Euroins România și EIG Re.

Banca Națională a Arabiei Saudite, care a zdruncinat încrederea investitorilor în Credit Suisse cu un simplu comentariu, se confruntă cu pierderi de peste 1 miliard de dolari după tranzacția cu UBS CITEȘTE ȘI Banca Națională a Arabiei Saudite, care a zdruncinat încrederea investitorilor în Credit Suisse cu un simplu comentariu, se confruntă cu pierderi de peste 1 miliard de dolari după tranzacția cu UBS

“Presupunem că EIG Re va continua să plătească despăgubiri în cadrul contractului de reasigurare afectat. Cu toate acestea, conform condițiilor de reasigurare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contract fără a avea nicio obligație de plată în cazul în care licența Euroins România este retrasă”, potrivit Fitch.

Fitch notează că proprietarul EIG, Eurohold Bulgaria, a anunțat că intenționează să atace în instanță decizia ASF, deoarece consideră că contractul de reasigurare în cauză este valabil.

Agenția a revizuit importanța strategică a Euroins România pentru grupul EIG de la “centrală” la “importanță limitată”, în urma plasării companiei sub controlul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), estimând un impact direct limitat asupra grupului EIG.

“În opinia noastră, profilul de afaceri consolidat al EIG se va deteriora ca urmare a suspendării de noi afaceri la Euroins România. În același timp, gradul slab de adecvare a rezervelor și de capitalizare la Euroins România a limitat profilul de credit al EIG. Ne așteptăm ca impactul global asupra profilului de credit al EIG să fie limitat, deși riscul sporit de reputație ar putea duce la o slăbire suplimentară a creditului. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la o deteriorare a profilului general de creditare al EIG”, mai arată Fitch.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins romania
fitch ratings
retrogradare rating euroins romania
eig
euroins insurance group
retragere autorizatie euroins
asf euroins