CONFIRMARE ASF retrage atribuțiile conducerii Euroins, ridică autorizația, cere instanței falimentul și apelează la FGA. Mesajul Guvernului și reacția bulgarilor. Al doilea faliment răsunător pe piața asigurărilor în mai puțin de doi ani

CONFIRMARE ASF retrage atribuțiile conducerii Euroins, ridică autorizația, cere instanței falimentul și apelează la FGA. Mesajul Guvernului și reacția bulgarilor. Al doilea faliment răsunător pe piața asigurărilor în mai puțin de doi ani

Inquam Photos

scris 17 mar 2023

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) confirmă că a decis să suspende atribuțiile conducerii companiei Euroins, ca și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească, cum a anunțat Profit.ro, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății. Vezi mai jos documentele ASF în cazul Euroins

UPDATE Vezi mai jos reacția proprietarului bulgar al Euroins și al CEO Euroins România

Fondul a mai fost desemnat anterior administratorul temporar al Euroins.

EXCLUSIV MaxyGo Invest, cu acționari din zona brokerajului în asigurări, cumpără o agenție de turism. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MaxyGo Invest, cu acționari din zona brokerajului în asigurări, cumpără o agenție de turism. "Vrem să construim o companie mare, cu vânzări de zeci de milioane de euro anual."

Anterior a fost relatat că Euroins este într-un context în care ASF a formulat o sesizare penală împotriva companiei.

Profit.ro a anunțat, joi seara, că ASF a decis să ridice autorizația conducerii companiei Euroins și că este luată în calcul formularea către instanță a unei cereri de intrare în insolvență/faliment, după constatarea, conform procedurii, a unei astfel de stări de fapt. Decizia de intrare sau nu în faliment aparține instanței, care va analiza argumentele tuturor părților implicate.

Aceleași surse Profit.ro arătau că varianta este și începerea procedurilor de gestionare a problemelor companiei de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), la care confirmă acum ASF că a apelat în paralel.

SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară anunță acum oficial că a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului.

Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar. 

PROFIT NEWS TV Mihai Tecău, CEO Omniasig: O piață echilibrată nu înseamnă să domine în proporție de peste 70% asigurările RCA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mihai Tecău, CEO Omniasig: O piață echilibrată nu înseamnă să domine în proporție de peste 70% asigurările RCA

ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria. 

Guvernul transmite că va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați, ASF urmând să lucreze în acest sens cu Ministerul Finanțelor.

Argumentul ASF - La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor. 

VEZI AICI și AICI documentele ASF în cazul Euroins

UPDATE Grupul bulgar Eurohold, proprietarul Euroins, transmite:

"Referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România și ca atare conducerea holdingului informează următoarele:

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR.

Această decizie confirmă intenția de manipulare a pieței asigurărilor și caracterul premeditat al acțiunilor instituției de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acționar al Euroins și, în același timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea și stabilitatea poziției financiare a Euroins, acțiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD și înaintea rezultatelor analizei EIOPA.

Dezastrul din Turcia, uluitoarea poveste Lloyds, locul unde ajung aproape toate asigurările, și lecția pentru România. Ce înseamnă să plătești daunele la timp și integral? CITEȘTE ȘI Dezastrul din Turcia, uluitoarea poveste Lloyds, locul unde ajung aproape toate asigurările, și lecția pentru România. Ce înseamnă să plătești daunele la timp și integral?

Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuală a pieței de asigurări din Romania, și în contradicție cu bunele practici europene.

Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine.

În plus, consiliul de administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă direct legislația europeană și ar putea genera consecințe și măsuri dure la nivel internațional.

În plus, decizia consiliului de administrație al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfășurare al EIOPA și al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituții acțiunile abuzive ale angajaților departamentului de asigurări al ASF derulate anterior.

Decizia abuzivă a consiliului ASF a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România și EIG Re, care prevede că în cazul unor acțiuni abuzive și amenințări împotriva companiei din partea terților, inclusiv suspendarea abuzivă sau revocarea licenței sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România și de a păstra integral prima de volum subscrisă a societății românești, fără nicio obligație față de creanțele și riscul aferent unității românești. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re.

Ca urmare a potențialelor măsuri abuzive, consiliul ASF poartă întreaga responsabilitate pentru toate consecințele negative, inclusiv pentru plata daunelor.

Conducerea Eurohold a avertizat deja de mai multe ori că a avut loc un atac organizat împotriva Euroins România și încercări de preluare ostilă a activelor sale susținute de angajați ai autorității de supraveghere a asigurărilor din cadrul autorității locale de reglementare financiară. Din păcate, evenimentele derulate au dovedit acest scenariu și au confirmat intențiile ostile ale acestui grup organizat. Și mai mult din păcate, acțiunile lor au părut să fi indus în eroare consiliul ASF, indiferent de cât de negativ ar fi impactul asupra întregii piețe de asigurări din România și de pierderile care ar fi trecute în sarcina cetățenilor și consumatorilor români.

Conducerea Eurohold consideră că toți acești pași ai autorității de reglementare sunt total iresponsabili ținând cont de explozia prețurilor polițelor de asigurare RCA, declanșată de acțiunile acelorași oameni din departamentul de asigurări al ASF care au atacat Euroins România, având în vedere și riscul de destabilizare a întregii piețe de asigurări din România.

Mai mult, plafonarea valorii primelor RCA va plasa România în poziția de fi trecută în procedura de infringement din partea Uniunii Europene și va duce inevitabil la creșteri uriașe ale prețurilor RCA, în detrimentul întregii populații."

MESAJUL CEO-ului Euroins România, TANJA BLATNIK:

"Euroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români.

Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA.

Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu.

În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie.

Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali.

În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare." 

Managementul Eurohold Bulgaria SA a anunțat anterior că Euroins România a semnat un contract de reasigurare quota share cu EIG Re EAD, reasigurătorul al Euroins Insurance Group AD (EIG). Noul contract de reasigurare asigură și transferul unei părți semnificative a riscului asumat de Euroins România în afara companiei.

Televiziunea Română cumpără în leasing aproape 100 de vehicule CITEȘTE ȘI Televiziunea Română cumpără în leasing aproape 100 de vehicule

Grupul bulgar Eurohold acuza "un atac organizat" împotriva Euroins România, ce se prezintă drept cel mai mare asigurător de pe piața românească de asigurări și cea mai mare unitate a Euroins Insurance Group AD, grupul de asigurări filială a holdingului, care ar putea consta în sechestrarea rapidă a activelor asigurătorului, susținând că a informat deja o serie de organisme și instituții de stat și internaționale competente cu privire la aceste acțiuni, "iar instituțiile iau măsurile necesare".

Eurohold susține că "în atacul împotriva Euroins România ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance". 

Este al doilea faliment răsunător pe piața asigurărilor în mai puțin de doi ani, după cel al lui City Insurance, din septembrie 2021. Atunci, instituția a retras autorizația de funcționare a companiei, care deținea șefia clasamentului, pentru că asigurătorul nu a făcut dovada permanentă a fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR)

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
euroins