Ilie Carabulea, audiat la DNA, în dosarul fostului șef al Asigurărilor, Daniel Tudor

Ilie Carabulea, audiat la DNA, în dosarul fostului șef al Asigurărilor, Daniel Tudor
scris 23 feb 2016

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost audiat marți la Direcția Națională Anticorupție, în calitate de martor, în dosarul de corupție privind favorizarea societății de asigurări Carpatica, în care au fost puse sub acuzare mai multe persoane, printre care Daniel Tudor, fost vicepreședinte al ASF, și fosta soție a acestuia, senatorul Doina Tudor.

Ilie Carabulea, patronul societății Carpatica Asig SA, a stat aproximativ 45 de minute la DNA, acesta nedorind să facă nicio declarație referitoare la prezența sa în fața anchetatorilor, scrie News.ro

DNA face cercetări într-un nou dosar "Carpatica-ASF", în care au fost puși sub acuzare fostul vicepreședinte al ASF Daniel George Tudor, fosta soție a acestuia, senatorul Doina Tudor, și fostul secretar general al Senatului Ovidiu Marian. Ancheta vizează o mită de 300.000 de euro primită de Daniel Tudor de la Ilie Carabulea, prin intermediu Doinei Tudor și a lui Ovidiu Marian.

Daniel Tudor și Ovidiu Marian sunt în arest la domiciliu din 20 februarie, iar procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru reținerea și arestarea Doinei Tudor.

Procurorii susțin că, în perioada martie - mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat pe Daniel George Tudor să primească 200.000 de euro, din suma totală de 300.000 de euro primită de Daniel Tudor, pentru ca, în schimb acesta, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze societatea de asigurări Carpatica, ce făcuse obiectul unor activități de control.

Daniel Tudor, fost șef CSA reținut pentru luare de mită, cere să fie ”compensat” cu peste 3 milioane de lei pentru că a fost demis din fruntea asigurărilor CITEȘTE ȘI Daniel Tudor, fost șef CSA reținut pentru luare de mită, cere să fie ”compensat” cu peste 3 milioane de lei pentru că a fost demis din fruntea asigurărilor

Cei 300.000 de euro ar fi fost dați lui Daniel Tudor în trei tranșe, de câte 100.000 euro, o primă tranșă, în mod direct, iar următoarele două tranșe, în mod indirect, prin intermediul soției sale, Doina Anca Tudor, care cunoștea atât proveniența cât și scopul pentru care erau remise aceste sume de bani, spun procurorii.

Inițial, Daniel Tudor ar fi cerut trei milioane de euro de la omul de afaceri, tot prin intermediul lui Ovidiu Marian. După ce a primit banii, în 26 aprilie 2013, Daniel Tudor ar fi emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările acelui control, care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății, și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății.

Într-un alt dosar care a vizat activitatea societății "Carpatica", procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Rușanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL și SC Transcar SRL, societăți prin intermediul cărora deținea și controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, și pe Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, precum și societatea Carpatica Asig SA.

Potrivit anchetatorilor, Carabulea, Mustățea și Mîrzac au constituit grupul infracțional care a urmărit protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA și la care au aderat mai multe persoane. Dosarul vizează fapte de trafic de influență, cumpărare de influență, dare și luare de mită, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, fals, uz de fals și instigare la aceste fapte.

viewscnt
Afla mai multe despre
ilie carabulea
dna
daniel tudor