Viitorul directorului de la Generali este sub semnul întrebării din cauza neînțelegerilor între acționari

Viitorul directorului de la Generali este sub semnul întrebării din cauza neînțelegerilor între acționari
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2021

Postul de CEO ocupat de Philippe Donnet la grupul italian de asigurări Generali va fi supus unui test crucial cu ocazia unei reuniuni a boardului la care va fi discutată și reconfirmarea lui Philippe Donnet în funcție, pe fondul opoziției exprimate de doi importanți acționari, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar dacă Philippe Donnet urmează să prezinte un nou plan de afaceri în luna decembrie, incertitudinea cu privire la viitorul său ar putea avea consecințe negative asupra Generali, avertizează analiștii.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Influenții oameni de afaceri Francesco Gaetano Caltagirone și Leonardo Del Vecchio, al doilea respectiv al treilea mare acționar de la Generali, se opun reconfirmării lui Philippe Donnet în funcția de CEO, apreciind că planurile acestuia cu privire la fuziuni și achiziții sunt prea timide, scrie Agerpres.

În schimb, principalul acționar de la Generali, banca de investiții Mediobanca, este în favoarea acordării celui de-al treilea mandat pentru Philippe Donnet, cel care a condus cel mai mare grup italian de asigurări prin criza COVID-19 și pe un parcurs care îi permite să își atingă țintele propuse pentru finele lui 2021.

Atât Leonardo Del Vecchio, fondatorul grupului Luxottica, care deține marca Ray-Ban, cât și Francesco Gaetano Caltagirone, un magnat al construcțiilor din Italia, și-au majorat participațiile pe care le dețin la Generali și în paralel au acumulat și acțiuni la Mediobanca, crescând presiunile la adresa directorului băncii Alberto Nagel. Recent, Del Vecchio și Caltagirone au dezvăluit că au încheiat un acord pentru a se consulta reciproc când vine vorba de deciziile cu privire la Generali, unde dețin în total o participație de 12,5% după ce un al treilea acționar minoritar s-a alăturat pactului celor doi investitori.

O participație de 12,5% este apropiată de pachetul de 13% deținut de Mediobanca la Generali, însă săptămâna trecută banca de investiții a împrumutat mai multe acțiuni la Generali pentru a ajunge la 17% din drepturile de vot la compania de asigurări.

Un comitet de numiri de la Generali a recomandat vineri ca boardul să vină cu mai multe nominalizări pentru postul de CEO, printre care și Donnet, asupra căruia acționarii să se pronunțe prin vot în anul 2022. Investitorii instituționali reprezintă aproximativ 40% din baza acționarilor Generali. Potrivit unei surse interne consultată de Reuters, această rezoluție a fost adoptată cu patru voturi pentru și trei împotrivă.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

În paralel, Leonardo Del Vecchio, care în urmă cu doi ani a provocat o surpriză în sectorul financiar din Italia după ce a devenit cel mai mare acționar la Mediobanca, a criticat dependența băncii de investiții de participația deținută la Generali. Cu toate acestea, Mediobanca a anunțat că va continua să își majoreze drepturile de vot la Generali până la adunarea generală anuală din primăvara lui 2022, când acționarii grupului de asigurări vor avea ultimul cuvânt cu privire la directorul general.

Generali are 78.000 de angajați care deservesc 72 de milioane de clienți în peste 60 de țări. Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) și PPF Group (49%), este prezent și pe piața din România. 

viewscnt
Afla mai multe despre
generali
philippe donnet