Avertisment al analistului creditat de Bloomberg cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune: Cursul va ajunge la 5 lei / euro

Avertisment al analistului creditat de Bloomberg cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune: Cursul va ajunge la 5 lei / euro
scris 9 apr 2019

Lira turcească și leul au avut cele mai slabe evoluții în raport cu dolarul și, respectiv, euro, în rândul monedelor din statele emergente în prima parte a anului, iar analiștii preconizează un sfârșit de an încă și mai slab, cu o depreciere suplimentară de aproape 5% pentru moneda românească.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, luni, un curs de referință de 4,7507 lei/euro, o scădere ușoară față de nivelul atins vineri.

La începutul anului, în varianta de iarnă a Proiecției Principalilor Indicatori Macroeconomici, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a menținut la 5,5% estimarea de creștere a economiei românești în acest an și la 2,8% pe cea privind inflația la sfârșitul lui 2019, însă a modificat în creștere la 4,67 lei/euro, de la 4,62 lei/euro, prognoza privind cursul de schimb. Profit.ro a avertizat cu privire la tendința de spargere a nivelului de rezistență din zona de 4,68 lei pentru un euro, un avertisment din Londra pentru un curs de 5 lei la un euro fiind prezentat de Profit.ro la începutul anului.

“Principala problemă în România vine pe partea fiscală, având în vedere riscurile economice care se prefigurează. Pe măsură ce creșterea economică încetinește, devine dificil să majorezi rata dobânzii sau să ții deficitul sub control”, spune acum Marcin Lipka, analist senior la firma poloneză de brokeraj Cinkciarz, creditat de Bloomberg drept analistul cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune.

Lipka estimează că leul se va deprecia cu încă 4,9% față de euro până la finele anului, după un declin de aproape 2% în primul trimestru. Până la finele primului trimestru din 2020, moneda românească va atinge pragul de 5 lei în raport cu euro, apreciază analistul.

GRAFICE Cursul de schimb de 5 lei pentru un euro, un banc prost de început de an. „Atacul speculativ” al băncilor, măturat de o mișcare de întărire a monedelor din regiune CITEȘTE ȘI GRAFICE Cursul de schimb de 5 lei pentru un euro, un banc prost de început de an. „Atacul speculativ” al băncilor, măturat de o mișcare de întărire a monedelor din regiune

În privința lirei turcești, Lipka preconizează o depreciere de 10% până în aprilie anul viitor.

“Incertitudinile politice după alegerile locale, recesiunea și inflația de 20% nu reprezintă un mix favorabil” pentru lira turcească, consideră Lipka. Analistul vede cursul liră/euro la 6,10 unități la finele anului și la 6,20 unități până în aprilie 2020.

Lira se deprecia cu 1% în jurul prânzului luni, până la 5,69 unități.

Evoluția principalelor monede din piețele emergente (fără America Latină) de la începutul anului

Avertisment al analistului creditat de Bloomberg cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune: Cursul va ajunge la 5 lei / euro

viewscnt
Afla mai multe despre
leu
euro
curs
analisti
marcin lipka
cinkciarz
estimari
prognoze