Banca centrală a Chinei verifică firmele care fac tranzacții cu bitcoin; moneda virtuală se depreciază puternic

Banca centrală a Chinei verifică firmele care fac tranzacții cu bitcoin; moneda virtuală se depreciază puternic
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 ian 2017

Banca centrală a Chinei a făcut miercuri verificări la principalele companii care realizează operațiuni cu bitcoin în Beijing și Shanghai, o nouă măsură pentru prevenirea ieșirii masive a capitalurilor, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Acțiunea autorităților chineze a afectat drastic cotația monedei virtuale, care a  scăzut cu aproape 14% pe parcursul ședinței de tranzacționare de miercuri.

Majoritatea tranzacțiilor cu bitcoin sunt în China, așa că prețul este semnificativ influențat de cererea pe această piață. Chinezii caută să își reducă dependența de banca centrală, în condițiile în care, conform protocolului informatic pe care se bazează bitcoin, nu există un emitent unic.

“Vânzările masive de astăzi pornesc din China. Există temeri că investigațiile autorităților ar putea, în cel mai rău caz, să ducă la confiscarea unor sume de la investitori sau descoperirea unor nereguli la unele case de schimb. Acțiunile autorităților marchează o schimbare de atitudine: nu mai vorbim de supraveghere, ci de investigare”, spune Charles Hayter, directorul firmei de analiză Cryptocompare.

Rezervele internaționale ale Chinei au scăzut la un minim al ultimilor 6 ani CITEȘTE ȘI Rezervele internaționale ale Chinei au scăzut la un minim al ultimilor 6 ani

Banca Poporului din China (PBOC) încearcă să stopeze ieșirile masive de capital și să tempereze deprecierea yuanului.

Oficialii băncii au verificat sediile burselor de tranzacționare OKCoin și Huobi din Beijing, argumentând că investigațiile “se concentrează pe felul în care casele de schimb implementeză legislația și politicile în vigoare, inclusiv cele legate de prevenirea spălării de bani și managementul riscurilor”.

În Shanghai, PBOC a făcut verificări la BTCC, afirmând că urmăresc să descopere dacă “firma operează în afara obiectului de activitate, realizează finanțări, plăți sau operațiuni de schimb neautorizate, este implicată în manipularea pieței, spălare de bani sau operațiuni riscante”.

Potrivit datelor investing.com, bitcoin a atins miercuri un minim de circa 782 de dolari, cu 13,6% sub nivelul de marți, dar a recuperat ușor ulterior, tranzacționându-se pentru 807 dolari.

Bitcoin a început anul 2017 în creștere, depășind, pe 1 ianuarie, nivelul de 1.000 de dolari, pentru prima dată de la finele anului 2013. Ieri, moneda a urcat cu circa 10%, până la un maxim la 1.146 de dolari, nivel apropiat de maximul istoric, de  circa 1.200 de dolari.

La începutul anului trecut, bitcoin era tranzacționată la circa 435 de dolari pe unitate, însă valoarea modei a crescut de peste două ori, în condițiile în care investitori au căutat protecție în fața deprecierii puternice a yuanului.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
bitcoin
moneda viruala
banca centrala
pboc
dolar
verificari
investigatii
capital
yuan
case de schimb
platforme tarnzactionare
okcoin
btcc