Banca Centrală din Israel va vinde 30 de miliarde de dolari pentru a stabiliza șhekelul

Banca Centrală din Israel va vinde 30 de miliarde de dolari pentru a stabiliza șhekelul
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2023

Banca Israelului a anunțat că va vinde 30 de miliarde de dolari pe piață, prima vânzare de valută derulată vreodată de Banca Centrală din Israel, pentru a menține stabilitatea cursului de schimb în contextul ofensivei declanșate împotriva Israelului de mișcarea islamistă Hamas, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Imediat după acest anunț, șekelul s-a depreciat cu 2,7% în raport cu dolarul până la 3,945 șhekeli pentru un dolar, cel mai redus curs de schimb de la începutul lui 2016, scrie Agerpres.

FOTO Appraisal & Valuation, deținătorul brandului NAI Romania, cumpără un hotel din Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Appraisal & Valuation, deținătorul brandului NAI Romania, cumpără un hotel din Craiova

"Suntem într-o situație de securitate fără precedent și estimările noastre sunt că piața ar pute ajunge într-o situație de divergență fără anunțarea intervenției noastre", a declarat Golan Benita, directorul Departamentului de piețe financiare din cadrul Băncii Israelului.

Moneda israeliană s-a depreciat deja cu 10% de la începutul acestui an și până în prezent, până la un curs de 3,86 șhekeli pentru un dolar, pe fondul turbulențelor politice din Israel, și ca urmare a ceea ce se așteaptă să fie un război îndelungat cu Hamas.

Golan Benita a dezvăluit că, înainte de debutul tranzacțiilor, cursul de schimb a urcat până la 4,3 șhekeli pentru un dolar pe piețele din Asia.

"De aceea a fost important pentru noi ca, înainte de debutul tranzacțiilor pe piața locală, să creștem incertitudinea pe piață sau să creștem certitudinea pe piață, pentru a limita cât mai mult posibil incidentele de reacție exagerată și să asigurăm funcționarea normală a piețelor", a spus Golan Benita.

Oficialul a adăugat că, la acest moment, nu există planuri referitoare la vânzarea a mai mult de 30 de miliarde de dolari și că nivelul ridicat al rezervelor Băncii Israelului permit băncii centrale să susțină economia în perioade de urgență.

EXCLUSIV FOTO Fostul jucător și antrenor Ioan Andone se extinde pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul jucător și antrenor Ioan Andone se extinde pe piața imobiliară

De asemenea, Banca Israelului a informat că va furniza lichiditate pe piață prin intermediul unor mecanisme de tip swap în valoare de până la 15 miliarde de dolari. "Banca Israelului va continua să monitorizeze evoluțiile, urmărind toate piețele, și să acționeze cu instrumentele de care dispune când va fi necesar", a precizat instituția.

Israelul a acumulat rezerve valutare de peste 200 de miliarde de dolari, aproape 40% din Produsul Intern Brut al țării, și o mare parte din aceste rezerve provin din achiziționarea de valută începând din 2008, în încercarea de a frâna aprecierea șhekelului care să îi afecteze pe exportatori, pe măsură ce intrările de fonduri străine în sectorul de tehnologie din Israel au explodat.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală din israel
șhekel