Banca Japoniei va începe să reducă achizițiile de obligațiuni dar menține ratele dobânzilor

Banca Japoniei va începe să reducă achizițiile de obligațiuni dar menține ratele dobânzilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2024

Banca Japoniei (BoJ) a anunțat că va începe să își reducă achizițiile de obligațiuni și că va anunța în iulie un plan detaliat de reducere a bilanțului său cu aproape 5.000 de miliarde de dolari, făcând astfel încă un pas spre încheierea măsurilor de stimulare economică, transmite agenția Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Așa cum era de așteptat, BoJ a decis, de asemenea, în unanimitate, să mențină ținta ratei dobânzii pe termen scurt la 0-0,1%, arată G4Media.ro.

Grecia rambursează anticipat împrumuturi de opt miliarde de euro CITEȘTE ȘI Grecia rambursează anticipat împrumuturi de opt miliarde de euro

BoJ a declarat că va continua să cumpere obligațiuni guvernamentale în ritmul actual – aproximativ 6.000 de miliarde de yeni (38 de miliarde de dolari) pe lună – dar a decis să elaboreze un plan detaliat la reuniunea din iulie pentru a-și reduce achizițiile în următorul an sau doi.

„Am decis, de asemenea, să reducem ulterior valoarea achizițiilor noastre pentru a ne asigura că ratele dobânzilor pe termen lung se ajustează mai liber pe piețele financiare”, a precizat BoJ într-un comunicat.

Deși planurile de reducere a achizițiilor de obligațiuni au fost anticipate pe scară largă, lipsa detaliilor imediate a fost considerată de unii investitori drept un indiciu că banca centrală va fi prudentă în ajustarea politicii sale monetare în viitor, ceea ce a dus la deprecierea yenului și a randamentelor obligațiunilor japoneze.

Vladimir Putin enunță condițiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina CITEȘTE ȘI Vladimir Putin enunță condițiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina

„Decizia de astăzi sugerează că BoJ este foarte precaută în ceea ce privește reducerea volumului achizițiilor de obligațiuni, ceea ce înseamnă că banca centrală este, de asemenea, precaută în ceea ce privește creșterea ratelor”, a declarat Takayuki Miyajima, economist la Sony Financial Group.

Acesta a adăugat că devine din ce în ce mai puțin probabil ca BoJ să majoreze ratele în iulie.

Banca centrală a Japoniei a declarat că va sonda participanții de pe piață înainte de a lua o decizie la următoarea sa ședință.

„În reducerea achizițiilor de obligațiuni, este important să lăsăm flexibilitate pentru a asigura stabilitatea pieței, în timp ce facem acest lucru într-o formă previzibilă”, a declarat guvernatorul BOJ, Kazuo Ueda, într-un briefing după ședință.

„Este probabil ca amploarea reducerii să fie semnificativă. Dar ritmul, cadrul și gradul specific vor fi stabilite după discuții cu participanții de pe piață”, a mai spus acesta.

Potrivit analiștilor, întrebarea care se pune acum este dacă slăbiciunea economiei, în special în sectorul de consum, va afecta momentul următoarei majorări a ratei dobânzii de către banca centrală.

„Este posibil ca BoJ să fi devenit preocupată de economia reală și să fie reticentă în a înăspri prea repede ratele”, a declarat Shoki Omori, analist la Mizuho Securities.

În martie, BoJ a pus capăt politicii sale de rate negative ale dobânzii, făcând o schimbare istorică după decenii de măsuri de stimulare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca japoniei
dobanzi