Banca pentru Reglemente Internaționale: Cash-ul este departe de dispariție, utilizarea sa este în creștere

Banca pentru Reglemente Internaționale: Cash-ul este departe de dispariție, utilizarea sa este în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2018

Cu toate că numărul persoanelor care utilizează carduri, telefoane mobile și chiar tehnologia de recunoaștere facială pentru a a face plăți, a cumpăra pizza sau a dona bani la biserică duminica este în creștere, cash-ul nu dă semne că ar dispărea, chiar dimpotrivă, potrivit unei analize făcută de Banca pentru Reglemente Internaționale (BRI), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Criptomonedele și discuțiile din jurul lor, cum ar fi dacă numerarul va fi înlocuit de monede virtuale, fac parte dintr-o dezbatere mai amplă referitoare la natura banilor, scrie News.ro

Sectorul plăților a argumentat că utilizarea numerarului este în scădere și că nu mai este nevoie să furnizeze la fel de multe ATM-uri sau sucursale bancare.

Dar, în cel mai recent raport trimestrial al BRI, autorii acestuia au analizat atent dacă numerarul devine o relicvă a trecutului, așa cum susțin unii analiști.

Exporturile României au urcat în ianuarie cu 15,9%, iar importurile au avansat cu 17,3%. Deficitul comercial a crescut cu 28,1%, la 775 milioane euro CITEȘTE ȘI Exporturile României au urcat în ianuarie cu 15,9%, iar importurile au avansat cu 17,3%. Deficitul comercial a crescut cu 28,1%, la 775 milioane euro

”Unele comentarii dau impresia că numerarul în forma bancnotelor și monedelor tradiționale se demodează rapid. În pofida progreselor tehnologice în domeniul plăților care au avut loc în ultimii ani, folosirea cash-ului este încă în creștere, dacă nu în toate, în majoritatea economiilor avansate și emergente”, a spus Hyun Song Shin, consilier economic la BRI și director pentru cercetări.

Numerarul aflat în circulație a crescut de fapt în ultimii ani în aceste economii, de la 7% din PIB în anul 2000 la 9% în anul 2016, chiar dacă a scăzut în Suedia și alte câteva locuri.

”Rezistența numerarului ca instituție socială ne amintește importanța de a înțelege rolul banilor în economie, dincolo de inovațiile tehnologice”, a arătat Shin said.

Plățile cu carduri de debit și de credit sunt la rândul lor în creștere, de la 13% din PIB în anul 2000 la 25% din PIB în 2016. Oamenii dețin mai multe carduri și le utilizează mai mult și pentru tranzacții mai mici, a spus Shin.

viewscnt
Afla mai multe despre
plati
cash
bani