Bănci

Constanța va introduce plata cu cardul la călătoriile cu transportul în comun

Constanța va introduce plata cu cardul la călătoriile cu transportul în comun

13 sep 2019

Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța a lansat o licitație pentru achiziționarea unui sistem electronic de emitere a biletelor de călătorie (e-ticketing), contract estimat la 17,67 milioane de lei, fără TVA.

 • Mai mult de jumătate din datoria statului este în valută, cu riscuri la o depreciere a leului. Populația și firmele stau mai bine la acest capitol
  Mai mult de jumătate din datoria statului este în valută, cu riscuri la o depreciere a leului. Populația și firmele stau mai bine la acest capitol
  13 sep 2019

  Mai mult de jumătate din datoria totală a statului este denominată în valută, în principal în euro și dolari, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Chiar dacă Ministerul Finanțelor a redus treptat față de anii de criză, anii acordului cu FMI, ponderea datoriei în valută în total, ritmul este unul lent. În cazul în care leul ar pierde teren mai puternic în fața euro, îndatorarea statului ar crește, iar sumele alocate pentru plata acestor datorii, dobânzi și refinanțări, ar costa mai mult în lei.

 • BNR reduce ecartul maxim între ROBID și ROBOR și majorează sumele maxime pentru cotațiile ferme
  BNR reduce ecartul maxim între ROBID și ROBOR și majorează sumele maxime pentru cotațiile ferme
  12 sep 2019

  Banca Națională a României modifică regulamentul de stabilire a ratelor de referință ROBID și ROBOR din piața monetară interbancară. Băncile vor avea obligația să furnizeze cotații mai apropiate pentru depozitele plasate și cele atrase și să garanteze sume maxime mai mari pentru aceste cotații.

 • BCE a redus estimările de creștere economică și inflație în zona euro
  BCE a redus estimările de creștere economică și inflație în zona euro
  12 sep 2019

  Banca Centrală Europeană (BCE) a redus previziunile de creștere economică în zona euro, atât pentru acest an, cât și pentru anul viitor. Totodată, instituția a redus prognozele de inflație pentru următorii trei ani, a anunțat președintele BCE, Mario Draghi, la o conferință de presă.

 • Aurul ia o gură de aer
  Aurul ia o gură de aer
  12 sep 2019

  Corelația mare dintre aur și evoluțiile din domeniul randamentelor obligațiunilor americane a declanșat prima mare provocare pentru redresarea ce începuse în iunie. Deși există riscul unei corecții pe termen scurt la 1.450 dolari/uncie, este anticipată o perspectivă de creștere pentru aur.

 • ULTIMA ORĂ BCE anunță noi măsuri de relaxare monetară: Reîncepe achizițiile de obligațiuni și taie iar dobânda la un nou minim istoric
  ULTIMA ORĂ BCE anunță noi măsuri de relaxare monetară: Reîncepe achizițiile de obligațiuni și taie iar dobânda la un nou minim istoric
  12 sep 2019

  Banca Centrală Europeană a aprobat joi un nou pachet de măsuri de stimulare, în contextul creșterii economice modeste și al încetinirii inflației.

 • Curs valutar: Euro urcă
  Curs valutar: Euro urcă
  12 sep 2019

  Banca Națională a României (BNR) a anunțat, joi, un curs de referință de 4,7363 lei/euro.

 • Mugur Isărescu, propus pentru titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului
  Mugur Isărescu, propus pentru titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului
  12 sep 2019

  Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, poate primi titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului la propunerea primarului general Gabriela Firea, potrivit unui proiect care se află pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de pe 17 septembrie.

 • Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat
  Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat
  12 sep 2019

  Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,05%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

 • GRAFICE România se împrumută de două ori mai scump decât Polonia și Ungaria, deși în toamna 2016 dobânzile celor trei guverne erau similare
  GRAFICE România se împrumută de două ori mai scump decât Polonia și Ungaria, deși în toamna 2016 dobânzile celor trei guverne erau similare
  12 sep 2019

  Guvernul României se împrumută în prezent de două ori mai scump comparativ cu cele din Polonia și Ungaria, după ce în toamna anului 2016 cele trei țări se situau la același nivel, potrivit dobânzilor la 10 ani analizate de Profit.ro. În timp ce dobânzile plătite de Polonia, Ungaria sau Bulgaria pentru a împrumuta bani de la bănci și investitori au scăzut în ultimii 3 ani, cele pe care trebuie să le achite România au urcat, astfel că în prezent distanța față de țările din regiune este una destul de mare. Responsabil de această situație este Guvernul.