ARB: Legea privind darea în plată e neconstituțională

ARB: Legea privind darea în plată e neconstituțională
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 25 nov 2015

Proiectul de lege privind darea în plată, adoptat azi de Parlament, este neconstituțional, consideră Asociația Română a Băncilor. Textul normativ încalcă dreptul de proprietate prevăzut în Constituție, dar și normele dreptului civil și introduce riscuri sistemice în sistemul bancar, arată asociația bancherilor într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Camera Deputaților a adoptat azi proiectul de lege privind darea în plată, care va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Bancherii și Banca Națională s-au opus proiectului de lege și consideră că acesta va aduce pierderi băncilor și va restricționa accesul populației la creditare.

ARB spune că legea încalcă prevederile europene, dar și Codul civil și Constituția.

“În opinia noastră, legea adoptată contravine prevederilor din Constituția României, dreptului european în vigoare, respectiv Directivei 17/2014, și Codului Civil. Astfel, această lege încalcă principiile neretroactivității, predictibilității și proporționalității legii, precum și dreptul de proprietate prevăzute de Constituția României”, se arată în comunicat.

Faptul că debitorii vor putea stinge datoriile din credite prin transferul ipotecii către bancă este de natură să afecteze stabilitatea financiară și să inducă riscuri sistemice, arată ARB, care reunește toate băncile din sistem.

“Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilității financiare a acestuia prin afectarea solvabilității băncilor cu posibile consecințe asupra deponenților. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casă, care este garantat de FNGCIMM în proporție de 50%”, se arată în comunicat.

Băncile susțin că această lege nu are caracter social și că va putea fi speculată de clienții fără probleme sociale.

“Această lege va putea fi speculată de clienți care nu prezintă probleme sociale, având capacitate de rambursare și care sub efectul legii vor anula garanții materiale complementare - instrumente bancare de tipul avalului, transferând astfel pierderea proprie asupra sistemului și, implicit, asupra deponenților”, mai arată sursa citată.

Legea va restricționa accesul la credit, pentru că băncile vor înăspri condițiile de creditare, și va afecta industria imobiliară și pe cea a construcțiilor.

“Asociația Română a Băncilor își exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituția României și cu cadrul legislativ european”, se mai arată în comunicat.

Legea intră în vigoare la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Pentru ca aceasta să fie revizuită trebuie fie ca președintele Iohannis să o retrimită în Parlament, fie ca Guvernul Cioloș să dea Ordonanță de Urgență de modificare în termenul în care nu produce efecte.

Proiectul a fost adoptat cu 233 de voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă, deci consensul politic din Camera Deputaților a fost aproape deplin.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
legea privind darea in plata
arb