Banca Angliei avertizează că Brexitul pune în pericol contracte derivate de ordinul miilor de miliarde de lire și cere măsuri din partea UE

Banca Angliei avertizează că Brexitul pune în pericol contracte derivate de ordinul miilor de miliarde de lire și cere măsuri din partea UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2018

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat miercuri că timpul se epuizează pentru eliminarea riscului reprezentat de Brexit pentru contracte cu instrumente derivate de ordinul miilor de miliarde de lire sterline, amplificând presiunile pentru ca Uniunea Europeană să ia măsuri, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă Uniunea Europeană nu va lua măsuri temporare, așa cum a procedat guvernul britanic, ieșirea Marii Britanii din UE, în martie 2019, ar putea declanșa un haos pe piețele financiare. Companiile ar putea să fie incapabile să onoreze polițe de asigurare și contracte pentru instrumente derivate în valoare de până la 96.000 de miliarde de lire (127 mii de miliarde de dolari), a afirmat șeful băncii centrale la publicarea Raportului de Stabilitate Financiară bi-anual, scrie News.ro.

Banca Angliei a notat miercuri că Marea Britanie a anunțat unele măsuri în vederea unei soluții, care includ angajamentul de a acorda permisiuni temporare, dacă acestea vor fi necesare, și a subliniat că deocamdată UE nu a luat măsuri similare. Problema continuității contractelor este presantă în special în privința contractelor derivate care nu au trecut prin casa de cliring, tranzacții directe între două entități reglementare, de obicei bănci.

BCE: Aprecierea din trecut a euro va mai avea impact asupra inflației timp de câteva trimestre CITEȘTE ȘI BCE: Aprecierea din trecut a euro va mai avea impact asupra inflației timp de câteva trimestre

”UE nu a indicat soluția proprie pentru aceste probleme funcdamentale, care vor avea un impact material mai mare asupra costurilor și disponibilității finanțării pe continent, în eventualitatea improbabilă a unui Brexit dezordonat. Aceste probleme nu pot fi rezolvate de sectorul privat”, a spus Carney.

Guvernatorul a adăugat că au mai rămas doar nouă luni pentru rezolvarea problemei. Banca Angliei a avertizat periodic în legătură cu problema contractelor transfrontaliere. Companiile vor avea dificultăți să rezolve aceste probleme pe cont propriu, așa că autoritățile trebuie să intervină, potrivit băncii centrale.

Cele mai recente estimări ale Băncii Angliei referitoare la riscurile Brezitului nu au fost îmbunătățite comparativ cu cele din luna martie. Contracte derivate de 29.000 de miliarde de lire, fără cliring, sunt în pericol, pe lîngă 10 milioane de deținători de polițe de asigurări din Marea Britanie și alți 38 de milioane din UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
brexit