Banca Centrală Europeană anunță un nou instrument pentru a aborda riscul fragmentării zonei euro

Banca Centrală Europeană anunță un nou instrument pentru a aborda riscul fragmentării zonei euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că intenționează să creeze un nou instrument pentru a aborda riscul fragmentării zonei euro, într-o mișcare menită să atenueze temerile legate de o nouă criză a datoriilor, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia vine după ce banca centrală a surprins participanții de pe piață cu o întâlnire de urgență, pentru a aborda costurile mai mari de împrumut pentru multe guverne europene, scrie News.ro.

VIDEO Compania americană Merck Sharp and Dohme va deschide la București primul hub de IT Security din industria farmaceutică românească CITEȘTE ȘI VIDEO Compania americană Merck Sharp and Dohme va deschide la București primul hub de IT Security din industria farmaceutică românească

”De când procesul treptat de normalizare a politicilor a fost inițiat în decembrie 2021, Consiliul guvernatorilor s-a angajat să acționeze împotriva riscurilor de fragmentare care revin”, a spus BCE într-un comunicat. Pandemia a lăsat vulnerabilități de durată în economia zonei euro, care într-adevăr contribuie la transmiterea inegală a normalizării politicii noastre monetare între jurisdicții, a explicat banca.

Comentariile reflectă creșterea randamentelor obligațiunilor, în ultima săptămână.

După o întâlnire regulată de politică de săptămâna trecută, BCE a sugerat o înăsprire mai agresivă a politicii, dar nu a reușit să ofere noi măsuri pentru a sprijini țările foarte îndatorate din bloc. Acest lucru a stârnit o oarecare nervozitate în rândul managerilor de fonduri, cu privire la fragmentarea financiară, și a condus la o creștere a randamentelor obligațiunilor.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Italiei a depășit pragul de 4% la începutul acestei săptămâni – un economist spunând că aceste niveluri s-ar putea transforma în cele din urmă într-o problemă” pentru națiunea din sudul Europei.

Pentru a aborda aceste preocupări, BCE a declarat că va reinvesti răscumpărările din programul său de cumpărare de obligațiuni de urgență – denumit PEPP – într-un mod flexibil și că va cere echipei sale ”să accelereze finalizarea proiectării unui nou proiect de instrument antifragmentare.”

Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, a declarat la Paris: ”Angajamentul nostru față de euro este instrumentul nostru anti-fragmentare. Acest angajament nu are limite. Și istoricul nostru de intervenție atunci când este necesar susține acest angajament.”

Țările europene s-au confruntat cu costuri semnificative de îndatorare, în urma crizei datoriilor suverane din 2011. Unele dintre dezechilibre au fost abordate, dar există încă preocupări cu privire la regiune în ansamblul ei, în special pentru că are o singură politică monetară pentru 19 poziții fiscale diferite.

Randamentul obligațiunilor italiene pe 10 ani a scăzut miercuri dimineață, la scurt timp după ce BCE și-a anunțat întâlnirea neprogramată. Randamentul a extins pierderile în timpul tranzacțiilor de după-amiază, pentru a închide sub pragul de 4%.

Costurile de împrumut pentru alte guverne din zona euro au scăzut, de asemenea, în urma știrii, randamentul obligațiunilor pe 10 ani al Greciei tranzacționându-se în scădere cu peste 7%.

Pe piețele valutare, euro s-a apreciat față de dolarul american, continuând tendința văzută mai devreme în sesiune, când a apărut știrea că va avea loc o întâlnire de urgență.

Acțiunile băncilor italiene, care au crescut mai devreme miercuri, au continuat să urce în urma deciziei de politică monetară.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
zona euro