Banca Națională a Ungariei a început să înăsprească politica monetară

Banca Națională a Ungariei a început să înăsprească politica monetară
scris 26 mar 2019

Banca Națională a Ungariei (NBH) a făcut marți primul pas spre eliminarea stimulentelor monetare de după 2011, demarând procesul de înăsprire a politicii monetare, transmite Bloomberg.

Comitetul de politică monetară de la Banca Națională a Ungariei a menținut marți dobânda de bază la 0,90%. În schimb, NBH a majorat dobânda la depozitele overnight constituite de băncile comerciale la banca centrală de la minus 0,15% până la minus 0,05%, arată Agerpres.

Decizia oficialilor de la NBH vine după o accelerare a inflației de bază peste ținta de 3% avută în vedere de banca centrală, ca urmare a lipsei de forță de muncă și a creșterii consumului. Majorările salariale de două cifre au dus indicatorul de creștere a prețurilor urmărit de NBH la 3,2% în luna februarie, ceea ce i-a făcut pe unii oficiali să spună că înăsprirea politicii monetare poate începe.

Veniturile principalelor bănci de investiții din lume au urcat anul trecut cu 45% CITEȘTE ȘI Veniturile principalelor bănci de investiții din lume au urcat anul trecut cu 45%

Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, aflat în fruntea NBH din luna martie 2013, Banca Centrală a Ungariei a implementat mai multe măsuri de relaxare monetară pentru reducerea costului creditului și să inunde economia cu bani ieftini pentru a susține politica guvernamentală destinată stimulării creșterii economice. Dobânzile reduse au generat un boom al creditării, însă inflația de bază a crescut constant în ultimele luni. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ungaria
banca
credite