Băncile străine văd leul ușor sub 4,9 lei/euro spre finalul anului și la aproape 5 lei/euro anul următor. Cea mai pesimistă, o bancă germană de stat, estimează 5,2 lei/euro anul acesta

Băncile străine văd leul ușor sub 4,9 lei/euro spre finalul anului și la aproape 5 lei/euro anul următor. Cea mai pesimistă, o bancă germană de stat, estimează 5,2 lei/euro anul acesta
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 sep 2020

Băncile străine, printre care JPMorgan, Mitsubishi Financial, Erste, Commerzbank și BNP Paribas, estimează un curs de 4,88 lei/euro în ultimul trimestru al acestui an. Media estimărilor bancherilor străini arată că aceștia se așteaptă ca euro să treacă de pragul de 4,9 lei abia în primul trimestru al anului următor, în contextul în care la momentul respectiv ar trebui să se fi încheiat alegerile parlamentare. Dintre băncile consultate de Bloomberg referitor la evoluția leului, se remarcă, însă, o bancă de stat din Germania, Landesbank Baden-Württemberg, cu cele mai ridicate estimări pentru cusul euro/leu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, instituția financiară germană anticipează un curs de 5,2 lei/euro în trimestrul al patrulea al acestui an, cu un tren de depreciere pentru leu și anul următor, la 5,25 lei/euro în primul trimestru și la 5,3 lei/euro în  trimestrul al doilea.

O estimare de curs peste 5 lei mai are doar grup francez BNP Paribas, cu 5 lei/euro în primul trimestru al anului următor și 5,05 lei/euro în trimestrul al doilea.

De ce este important: Evoluția leului în raport cu euro se reflectă rapid în puterea de cumpărare a populației, în principal prin importuri. De asemenea, ratele celor cu împrumuturi în valută devin mai mari, chiar dacă au alte avantaje, cum este o rată Euribor la 3 luni negativă, de -0,49%, față de un Robor 3 luni de 1,96% pentru lei. Dacă în ultimul deceniu, băncile au redus creditarea populației în valută, Guvernul s-a împrumutat tot mai mult în valută. Pe cele mai recente date, din iulie, mai mult de jumătate din datoria sdtatului (52,3%) este în valută, în principal euro.

Bloomberg a primit estimări de la 20 de instituții financiare, însă doar 12 dintre acestea le-au actualizat în august sau septembrie. Băncile cu estimări actualizate sunt BNP Paribas (Franța), Rabobank (Olanda), Mitsubishi UFJ Financial Group (Japonia), Commerzbank (Germania), Raiffeisen (Austria), Erste Group (Austria), Cinkciarz.pl (furnizor de servicii financiare din Polonia), Landesbank Baden-Wuerttemberg (Germania), Silicon Valley Bank (SUA), JPMorgan Chase (SUA), X-Trade Brokers Dom Maklerski (firmă de brokeraj din Polonia) și Ebury (companie britanică de servicii financiare alternative).

Banca americană JPMorgan vede cursul la 4,9 lei/euro în ultimele trei luni din 2020, cu o creștere treptată, la 4,95 lei/euro în primele trei luni ale anului următor și la 5 lei în trimestrul al doilea.

Principalele două bănci din sondaj prezente în România, Erste (prin BCR) și Raiffeisen, au estimări similare. Astfel, cele două instituții de credit austriece văd cursul la 4,9 lei în ultimele trei luni ale anului și în creștere treptată anul următor, când ar trebui să ajungă pe final la aproape 5 lei/euro (4,98 lei/euro - Raiffeisen și 4,99 lei/euro - Erste).

Leul este o monedă foarte stabilă comparativ cu regiunea sau alte state emergente. BNR preferă regimul de flotare controlată pentru curs, care îi oferă posibilitatea de a atenua șocuri neprevăzute care pot afecta economia.

În contextul în care cursul ar ajunge la 5 lei/euro, comparativ cu nivelul la care se află în prezent ar însemna o creștere a cursului mai redusă de 3%.

De exemplu, într-un raport recent, analiștii Erste afirmau că sea așteaptă în continuare la un tren de depreciere cu 2-3% pe an, dar fără volatilitate excesivă.

"Ne așteptăm ca leul să continue să se deprecieze atâta timp cât deficitele gemene sunt relativ ridicate. Prognoza noastră indică o depreciere a leului de 2-3% pe an în termeni nominali. O corecție mai amplă comparativ cu evoluția istorică nu ar trebui exclusă, însă, după alegerilew parlamentare. BNR va continua, probabil, să intervină pe piața valutară pentru a tempera volatilitatea, dar nu împotriva trendului pieței. Rezervele valutare la un nivel record de 36,2 miliarde de euro în iulie oferă băncii centrale suficientă muniție pentru a atenua deprecierea leului", potrivit unei note a analiștilor băncii austriece.

Băncile străine văd leul ușor sub 4,9 lei/euro spre finalul anului și la aproape 5 lei/euro anul următor. Cea mai pesimistă, o bancă germană de stat, estimează 5,2 lei/euro anul acesta

viewscnt
Afla mai multe despre
curs
banci
evolutie curs
curs bnr