BCE ar putea majora dobânzile în 2023

BCE ar putea majora dobânzile în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2021

Banca Centrală Europeană ar putea majora ratele dobânzilor în zona euro la începutul lui 2023, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicației olandeze Trouw, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Toate achizițiile de bonduri ar urma să se încheie până la finalul lui 2022, iar după aceea ratele pot crește, a declarat Knot, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Olandei, scrie Agerpres.

Noua directivă privind rezoluția bancară, semnată cu un an întârziere de România. Noi cerințe pentru bănci CITEȘTE ȘI Noua directivă privind rezoluția bancară, semnată cu un an întârziere de România. Noi cerințe pentru bănci

Întrebat dacă alți membri ai Consiliului guvernatorilor BCE au în minte un moment similar, el a replicat: "Va trebui să așteptăm și să vedem, dar cred că da".

Multe vor depinde de evoluțiile economice din 2022, a explicat Knot, considerat un adept al înăspririi politicii monetare.

În noiembrie, rata inflației a urcat la 4,9%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro. Este un nivel al inflației mai mult decât dublu față de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor de 2% pe termen mediu.

Extinderea răspândirii variantei Omicron a coronavirusului ar trebui să aibă un impact limitat asupra prețurilor în acest moment, a apreciat Knot. Totuși, dacă impactul va fi mai mare, BCE este pregătită să-și schimbe rapid politica monetară.

La ședința de politică monetară din 16 decembrie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi