BCE se pregătește de o reducere a stimulentelor

BCE se pregătește de o reducere a stimulentelor
scris 16 dec 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să anunțe joi o reducere a dispozitivului de susținere a economiei, în pofida propagării variantei Omicron, chiar dacă în paralel este gata să reacționeze la creșterea inflației, așa cum a făcut miercuri și Fed-ul american, transmite AFP.

Instituția monetară condusă de Christine Lagarde trebuie să ia o decizie cu privire la eliminarea, undeva după luna martie 2022, a achizițiilor de active demarate pentru a contracara efectele pandemiei, în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), dotat cu o anvelopă de 1.850 de miliarde de euro. Grație acestui program, lansat în 2020, BCE cumpără în fiecare lună obligațiuni private și publice în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro, pentru a ajuta economia și piețele financiare să își revină după șocul Covid-19, scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Miza este cea a unei tranziții line astfel încât să nu fie provocat un șoc pe piață după retragerea acestui instrument major și să fie evitate presiunile asupra condițiilor de finanțare în economie.

Consiliul guvernatorilor "va alege mai degrabă o reducere progresivă a ritmului lunar al achizițiilor spre un volum cuprins între 40 și 60 de miliarde de euro, începând din al doilea trimestru al anului următor", prognozează Konstantin Veit, manager de portofoliu la Pimco.

Acest subiect va genera, însă, dispute aprinse în interiorul BCE, unde "vulturii" ar dori o diminuare mai accelerată a politicii monetare relaxate în timp ce "porumbeii" sunt în favoarea menținerii unui sprijin monetar consistent având în vedere revenirea incertitudinilor, începând cu impactul potențial al variantei Omicron.

Președintele Bundesbank, Jens Weidmann, pentru care aceasta va fi ultima reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE la care va participa, nu încetează să atragă atenția asupra riscului ca BCE să devină principalul creditor al statelor din zona euro.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

"Principala speranță a BCE este posibilitatea ca liderii europeni să ajungă la un acord cu privire la o reformă a regulilor bugetare, undeva în luna martie, care ar face creșterea economică din zona euro mai puțin dependentă de politica monetară", susține Frederik Ducrozet, analist la Pictet Wealth Management.

În consecință, observatorii susțin că un anunț precis de la BCE cu privire la achiziționarea de obligațiuni va veni abia în luna februarie a anului următor. Comunicatul de presă referitor la deciziile adoptate la reuniunea de joi ar putea să includă chiar și "posibilitatea reluării achizițiilor PEPP în 2022 dacă pandemia se va agrava", susține Frederik Ducrozet.


În plus, spre deosebire de Rezerva Federală americană, BCE nu ar urma să vorbească de momentul în care ar putea decide următoarea majorare a dobânzilor, chiar dacă inflația în zona euro a atins un nivel record de 4,9% în luna noiembrie.

O majorare a costului creditului în 2022 rămâne foarte puțin probabilă, a declarat în repetate rânduri Christine Lagarde, care este convinsă că actualul puseu inflaționist este unul temporar și se va diminua anul viitor, chiar dacă BCE urmărește cu atenție riscul unei spirale salarii-prețuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
stimulente