BCR a acordat credite Prima Casă de 8,5 miliarde de lei, circa un sfert din portofoliul total de credite al grupului

BCR a acordat credite Prima Casă de 8,5 miliarde de lei, circa un sfert din portofoliul total de credite al grupului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 iun 2016

Banca Comercială Română a primit 88,6 milioane de lei din plafonul de jumătate de miliard de lei de granații de stat alocat de Ministerul Finanțelor pentru continuarea programului Prima Casă. Banca remarcă o creștere fulminantă a solicitărilor de finanțare pe acest program și susține că banii actuali vor merge cu prioritate pentru soluționarea solicitărilor existente. Deja în jur de un sfert din portofoliul de credite al băncii e format din credite Prima Casă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțele au alocat ieri băncilor garanții de încă 500 de milioane de lei pentru Prima Casă, după ce instituțiile de credit au epuizat plafonul antorior și au rămas cu cereri de la clienți nerezolvate. BCR va putea acorda credite de circa 177 de milioane de lei din banii primiți, anunță banca într-un comunicat de presă.

“Plafonul alocat Băncii Comerciale Române va soluționa prioritar solicitările existente aprobate atât din punct de vedere financiar cât și al garanției. Solicitările de garanție și dosarele în analiză care nu au aprobare finală își vor continua fluxul de procesare până la epuizarea totală a plafonului existent”, se arată în comunicatul băncii.

Kruk nu va mai suna datornicii cu creanțe provenite din credite ipotecare CITEȘTE ȘI Kruk nu va mai suna datornicii cu creanțe provenite din credite ipotecare

Numărul solicitărilor de credite Prima Casă a crescut de patru ori și jumătate în acest an, față de ultimul trimestru din 2015, susține BCR. În aceste condiții, noul plafon va fi suficient pentru a acoperi doar 1.000 din solicitările existente de garantare care au aprobarea finală a BCR, în condițiile în care la începutul lunii aprilie oficialii băncii anunțau că aau 2.000 de clienți în așteptarea banilor de la Finanțe.

Cu avans de doar 5%, creditele Prima Casă au fost căutate de români în ultimii ani și acordate de bănci cu larghețe, având în vedere că statul acoperă imediat jumătate din soldul creditului, în caz de neplată.

BCR a acordat 51.000 din totalul de aproape 182.000 de credite Prima Casă începând cu 2009, când Cabinetul Emil Boc lansa acest program ca parte a programului anti-criză.

De atunci, la nivelul sistemului bancar, volumul garanțiilor de stat a ajuns la 15,6 miliarde de lei, iar cel al creditelor la circa 31,2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă circa 58% din volumul total al creditului pentru locuințe.

Doar BCR a acordat credite Prima Casă de 8,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un sfert din portofoliul actual de credite la nivelul grupului.

Dacă la finele anului 2008 Grupul BCR avea în bilanțuri credite de 45,5 miliarde de lei, la finele lunii martie din 2016 Grupul mai avea în bilanțuri credite de doar 32 de miliarde de lei, adică o scădere de 13,5 miliarde de lei sau aproape 30%.

EXCLUSIV DOCUMENT Banca Transilvania contestă darea în plată și susține că Legea este neconstituțională. Care sunt argumentele băncii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Banca Transilvania contestă darea în plată și susține că Legea este neconstituțională. Care sunt argumentele băncii

Ipotetic, fără garanțiile de stat, bilanțul de credite al BCR ar fi putut scădea aproape la jumătate față de 2008, în condițiile în care banca s-a confruntat cu o rată ridicată de credite neperformante, mai ales pe zona de firme.

Importanța programului Prima Casă pentru bănci se vede nu numai în cifre, ci și în lupta aprigă pe care au dus-o ca aceste credite să fie excluse din legea dării în plată, așa cum prevedea varianta inițială, trimisă la reexaminare de Președinție.

Băncile au avut aliați în Banca Națională a României și în Ministerul Finanțelor Publice, care avertizau că darea în plată va aduce sfârșitul Prima Casă, pentru că statul n-ar mai putea plăti băncilor garanția promisă. Aceste avertismente sunt probabil responsabile pentru cererea ridicată de credite din acest an.

Prima Casă a fost până la urmă exclusă explicit din legea dării în plată, care a intrat în vigoare la 13 mai.

Anul trecut, în raportul privind stabilitatea financiară, BNR susținea că este nevoie de o analiză a programului, care să arate dacă utilitatea acestuia rezistă în fața vulnerabilităților create. Debitorii ar putea avea probleme la plata ratelor, având în vedere că au luat creditele când dobânzile erau reduse, iar o creștere moderată a ratelor ar crește considerabil gradul de îndatorare, susținea BNR la acel moment.

În cele din urmă, analiza propusă n-a mai avut loc, ci mai degrabă banca centrală și-a reanalizat poziția și a spus că Prima Casă și-a făcut treaba și poate să continue.

În afară de BCR, au mai primit bani și Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
bcr
credite prima casa
plafon prima casa