BCR a primit o "factură" de încă 389 de milioane de lei de la Guvern pentru cazul Băncii pentru Locuințe

BCR a primit o "factură" de încă 389 de milioane de lei de la Guvern pentru cazul Băncii pentru Locuințe
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 mar 2023

Guvernul a trimis BCR decizia de plată a 389 de milioane de lei pentru obligațiile accesorii generate de decizia Curții de Conturi în cazul Băncii pentru Locuințe. BCR a încercat să obțină, fără succes, suspendarea executării acestei plăți și a făcut încă un provizion uriaș, care a mâncat din profitabilitatea grupului. Austriecii vor să încaseze, însă, un dividend record pentru rezultatul de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ministerul Dezvoltării a trimis, în 5 decembrie, decizia de plată în termen de 30 de zile a sumei de 388,9 milioane de lei către BCR Banca pentru Locuințe, sumă ce reprezintă obligațiile accesorii rezultate în urma deciziei Curții de Conturi, confirmată de instanțe, prin care autoritatea de control a stabilit că schema de plată a primei de stat prin băncile de locuințe a fost una ilegală.

În ianuarie 2022, BCR a plătit 432,7 milioane de lei statului drept prejudiciu pentru primele de stat și ulterior a solicitat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației (MDLPA) să anuleze obligațiile accesorii, adică dobânzile penalizatorii acumulate. Fiscul a amnistiat doar accesoriile fiscale de 40,5 milioane lei aferente impozitului reținut la sursă. În iulie, MDLPA a comunicat BCR că nu se califică pentru a beneficia de amnistie și pentru restul penalităților.

EXCLUSIV Populația creditează statul cu o sumă record CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Populația creditează statul cu o sumă record

BCR a contestat decizia MDLPA și a cerut și suspendarea executării deciziei ministerului. Curtea de Apel București a respins, în 31 ianuarie 2023, cererea de suspendare a executării. În 13 martie, BCR a depus recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar cauza se află în procedura de filtru și nu a primit încă termen, potrivit portalului instanțelor.

Pe fond, în ceea ce privește contestația BCR la decizia ministerului, Curtea de Apel București a amânat pronunțarea pentru 6 aprilie.

BCR BpL făcuse un provizion de 156,2 milioane de lei pentru această speță, majorat în decembrie cu încă 232,7 milioane de lei drept cheltuială suplimentară, arată banca în situațiile financiare consolidate anuale. Austriecii au majorat capitalul Băncii pentru Locuințe cu 167,5 milioane de lei în decembrie pentru a menține solvabilitatea băncii.

EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută

Auditorul PricewaterhouseCoopers consideră tratamentul contabil litigiului drept un aspect cheie al auditului.

Curtea de Conturi a decis că peste 300.000 de clienți ai BCR BpL și Raiffeisen BpL (redenumită ulterior Aedificium Banca pentru Locuințe) au încasat nelegal într-o proporție ridicată sumele de la stat acordate pentru sprijinirea sistemului de economisire creditare. Astfel, în loc să folosească sumele economisite în scop locativ la finalul ciclului, clienții au încasat în fapt o dobândă suplimentară pentru depozitele făcute la cele două bănci, din fonduri de la stat. Totodată, au fost încheiate contracte și pe numele pensionarilor și minorilor, persoane care nu erau oricum eligibile pentru credite, tot în scopul de a cumula cât mai multe subvenții de la stat – în condițiile în care prima anuală ajungea la 250 de euro pentru fiecare contract, conform autorităților.

ÎCCJ a confirmat raportul Curții de Conturi în 2019 și acțiunile ulterioare ale BCR și Raiffeisen (revizuire, contestație în anulare) au fost respinse.

Pierdere uriașă din Banca pentru Locuințe, dividend record pentru acționarul Erste

În total, afacerea primei de stat ar putea costa BCR 821,6 milioane de lei. Afacerea BpL era oricum pe pierdere istorică. Banca a mai înregistrat o pierdere de 213 milioane de lei în 2022, care a tras în jos rezultatul consolidat la nivelul grupului.

EXCLUSIV Banca Transilvania va plăti indemnizații temporare angajaților de la 1 ianuarie, pentru a-i proteja de inflație, și va crește valoarea tichetelor de masă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Banca Transilvania va plăti indemnizații temporare angajaților de la 1 ianuarie, pentru a-i proteja de inflație, și va crește valoarea tichetelor de masă

În total, grupul BCR a încheiat 2022 cu un profit net de 1,75 miliarde de lei, în creștere de la 1,4 miliarde de lei în 2021. La nivelul băncii BCR, rezultatul net a fost de 1,83 miliarde de lei, față de 1,38 miliarde de lei în anul anterior.

Conducerea BCR propune plata unor dividende ordinare de 1,15 miliarde de lei (circa 232 milioane de euro) pentru 2022. Cea mai mare sumă anuală încasată de Erste de la BCR fusese în 2021, când luase circa 176 de milioane de euro. De la privatizarea BCR la finele lui 2005 și până în 2021, Erste a încasat dividende de doar 660 de milioane de euro, în condițiile în care a plătit pentru achiziția a 99,9% din acțiuni peste 4,8 miliarde de euro.

BCR BpL nu a acordat niciun credit anul trecut

Decizia Curții de Conturi a pus capăt, practic, sistemului de economisire creditare. BCR BpL a oprit vânzarea de astfel de contracte în 2016. Banca mai avea 28.300 de contracte în portofoliu la finele anului trecut, față de 44.000 în anul anterior. Anul trecut nu a acordat niciun credit nou. Depozitele de la clientelă au scăzut la 180 de milioane de lei de la 450 de milioane de lei.

Raiffeisen a contestat, de asemenea, decizia MDLPA. Banca a plătit 114 milioane de lei despăgubiri și a cerut anularea accesoriilor de 147 de milioane de lei, cerere respinsă de minister. Raiffeisen (Aedificium) se judecă pentru anularea penalităților cu statul la Curtea de Apel.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr banca pentru locuinte
banca comerciala romana
bcr
banca pentru locuinte
prima de stat
bauspar