BNR a atras 17 miliarde de lei de la bănci, cel mai mare volum în ultimul an

BNR a atras 17 miliarde de lei de la bănci, cel mai mare volum în ultimul an
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 16 iul 2019

Banca Națională a României a atras depozite pe o săptămână în valoare de 17 miliarde de lei de la bănci. Suma este în creștere de la circa 13 miliarde de lei de la licitația de săptămâna trecută și este cea mai ridicată după aprilie 2018, când banca centrală a reluat operațiunile de control al lichidității interbancare, după o pauză de peste 7 ani, pe fondul creșterii inflației.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

BNR a anunțat în acest an întărirea controlului lichidității care să aducă dobânzile din piață mai aproape de dobânda cheie de 2,5%, care se menține sub rata inflației de circa 4% în ultimele luni.

Atragerea de depozite din piață este principalul instrument de intervenție al băncii centrale, care n-a mai modificat dobânda cheie în sus din primăvara anului trecut, chiar dacă inflația a stat în majoritatea lunilor în afara intervalului țintit.

Plasamentele de 17 miliarde de lei ale băncilor arată că excesul de lichiditate este ridicat sau, cum spunea mai plastic guvernatorul Mugur Isărescu, „sunt bani în bănci și nu au ce să facă cu ei”.

ULTIMA ORĂ Raiffeisen Bank pierde, pe fond, procesul împotriva ordinului ANPC prin care a fost obligată să reducă dobânzile la credite CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Raiffeisen Bank pierde, pe fond, procesul împotriva ordinului ANPC prin care a fost obligată să reducă dobânzile la credite

Banca centrală plătește băncilor 2,5% pe an pentru a le ține banii o săptămână, cu un punct procentual peste bonificațiile la facilitatea de depozit. Este posibil, însă, ca băncile să fie prudente și să nu plaseze tot excesul de lichiditate la BNR înaintea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Ratele overnight au urcat luni la 2,25%, de la sub 2% vineri, în timp ce cele la o săptămână s-au menținut la 2,46%, aproape de dobânda cheie.

Noi avertismente de la BNR: Posibilă depreciere a leului. Evoluția deficitului extern, îngrijorătoare pentru stabilitatea macro și creșterea economică CITEȘTE ȘI Noi avertismente de la BNR: Posibilă depreciere a leului. Evoluția deficitului extern, îngrijorătoare pentru stabilitatea macro și creșterea economică

Isărescu a indicat recent, în mai multe rânduri, că există presiuni pe aprecierea leului ca urmare a intrării unor capitaluri care caută să speculeze diferențialul de dobândă, lucru pe care banca centrală nu îl dorește, chiar dacă ar ajuta la reducerea inflației, din cauza deficitului de cont curent care se duce peste 5% din produsul intern brut.

De altfel, principala preocupare a băncii centrale pare să fie poziția externă a României, lucru indicat și de minuta ultimei ședințe de politică monetară.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
atragere depozite
lichiditate banci
crestere dobanzi
robor