BNR a menținut dobânda cheie la 1,75% pe an

BNR a menținut dobânda cheie la 1,75% pe an
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 feb 2016

Banca Națională a României a păstrat neschimbat nivelul dobânzii cheie și a ratelor rezervelor minime obligatorii, în cea de-a doua ședință de politică monetară din 2016, în linie cu așteptările analiștilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În decembrie, rata anuală a inflației a fost negativă, de -0,9%. Banca centrală prognozează o rată anuală de 1,1% la sfârșitul lui 2016. În primul trimestru, datorită reducerii cotei generale a TVA, rata va fi de -3% și ar urma să intre în ținta BNR abia în 2017. În ședința precedentă, din 7 ianuarie, BNR a scăzut rata rezervelor minime obligatorii la valută cu două puncte procentuale, la 12%.

Dobânzile din piață sunt substanțial sub nivelul dobânzii cheie a BNR, datorită excesului de lichiditate din sistem. Rata ROBOR overnight era la 0,49%, în timp ce ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile variabile la credite, era la 0,82%, la fixingul BNR de la ora 11:00. De altfel, dobânzile mici au contribuit la creșterea creditului privat în lei cu aproape 20% în 2015.

BRD va fi consultantul Poștei pentru o posibilă emisiune de obligațiuni CITEȘTE ȘI BRD va fi consultantul Poștei pentru o posibilă emisiune de obligațiuni

Guuvernatorul Mugur Isărescu va susține o conferință de presă la ora 15:00 pentru a explica decizia de azi, iar săptămâna viitoare BNR va prezenta noua prognoză de inflație.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
bnr