Firmele nou înființate își desfășoară activitatea în mare măsură fără sprijin din partea băncilor, arată BNR, în ultimul Raport asupra stabilității financiare, în condițiile în care doar 2% din societățile înființate anul trecut au obținut credite de la băncile autohtone.
Din cele aproximativ 42.000 de firme înființate în anul 2014, doar 814 aveau credite de la băncile din România în iunie 2015, potrivit sursei amintite.
Volumul împrumuturilor atrase de acestea s-a ridicat la 1,1 miliarde lei, reprezentând 1,1% din stocul de credite acordat firmelor la data respectivă. Mare parte din acesată sumă este împrumutată, însă, de un număr redus de societăți, activitatea de creditare în cazul acestor firme fiind relativ concentrată. Astfel, arată BNR, mai mult de o treime din valoarea totală a împrumuturilor (34,6%) a fost accesată de doar 10 companii.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dacă pentru finanțarea firmelor nou înființate sprijinul băncilor este aproape inexistent, bancherii s-au străduit ceva mai mult să readucă în rândul clientelei active companii care nu mai contractaseră împrumuturi în ultimii doi ani.
În raportările bancare, este considerată “nouă” pe piața creditului bancar o firmă care nu a mai deținut un asemenea instrument de datorie pe o perioadă de 24 luni anterior accesării creditului curent. BNR constată “unele evoluții” în direcția lărgirii bazei de clienți cu asemenea firme. Potrivit Raportului citat, în anul 2014, aproximativ 11.000 de firme “noi” au primit credite de la băncile autohtone în valoare de 5,5 miliarde de lei, sumă care reprezintă 5,2% din totalul creditelor acordate firmelor la 31 decembrie 2014.
Aceste firme, care nu mai luaseră de cel puțin doi ani împrumuturi bancare, cuntribuie cu 5,5% la valoarea adăugată generată de companiile nefinanciare în economie. La ele lucrează circa 5,6% din numărul total de salariați ai sectorului companii nefinanciare.
Cea mai mare parte a sumelor împrumutate a fost accesată de către firme din sectorul imobiliar (28,7 la sută), urmate de firme din industria prelucrătoare (19,3 la sută), servicii (17,8 la sută) și comerț (13,5 la sută).
Cele mai multe firme “noi” pe piața creditului care au accesat finanțare anul trecut sunt din sectorul serviciilor (3.686), comerțului (2.855) și industriei (1.139).
În funcție de dimensiune, întreprinderile mici și mijlocii dețin circa 85% din sumele accesate de firmele noi la creditare.
Constatând sprijinul redus al bancherilor pentru finanțarea firmelor noi, BNR face o serie de recomandări în Raportul asupra stabilității financiare pe 2015. Astfel, arată banca centrală, „pentru sporirea interesului firmelor bancabile față de oferta instituțiilor de credit, sunt necesare: dezvoltarea unor produse flexibile, adaptate la nevoile specifice ale acestora (tailored made products), inițierea unor divizii speciale, concentrate pe creditarea unor segmente cu risc ridicat, cum ar fi firmele tinere, simplificarea procesului de creditare etc.”
O altă recomandare este creșterea gradului de pregătire profesională a salariaților din bănci pentru ca aceștia să fie capabili să analizeze proiectele de finanțare propuse de firme și riscurile specifice companiilor și să-și îmbunătățească, astfel, capacitatea de selecție a debitorilor.