BRD, profit în urcare la 9 luni

BRD, profit în urcare la 9 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2021

BRD a înregistrat în primele nouă luni ale anului un venit bancar net de 2,34 miliarde lei, de la circa 2,3 miliarde lei în perioada similară a anului precedent (creștere de 1,2%), și un profit net în creștere cu un sfert la 920,3 milioane lei, de la 738 milioane lei în primele 9 luni din 2020 (plus de 25%), evoluție generată în principal de eliberarea unor provizioane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Venit net bancar mai mare cu 1,2% a fost susținut de volumele în creștere, ce au compensat impactul ratelor mai scăzute ale dobânzilor de piață. Veniturilor nete din comisioane au crescut cu 10%, în timp ce cele din dobânzi au scăzut cu 1,5%.

Cheltuielile operaționale au crescut cu 2,2% la 1,22 miliarde de lei, fără a lua în calcul contribuția la fondul de garantare.  Cheltuielile de personal au fost menținute la același nivel cu anul trecut, efectul de volum (-374 angajați, echivalent normă întreagă, față de finalul lunii septembrie 2020) compensând impactul de preț, pe fondul pieței tensionate a muncii. Creșterea altor cheltuieli (+5% în dinamică anuală față de primele 9 luni din 2020) a fost legată în principal de investițiile IT care susțin accelerarea vizibilă a planului de dezvoltare digitală al băncii.

Având în vedere evoluțiile de mai sus, indicatorul cost / venit la nivelul Grupului BRD a înregistrat o creștere ușoară de 0,5 puncte, atingând 50,1% în primele 9 luni din 2021 față de 49,6% în primele 9 luni din 2020.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Banca a eliberat provizioane (net) de 42 de milioane de lei, în condițiile revenirii economice, față de o cheltuială netă de 253 de milioane de lei în primele 9 luni din 2020. Această evoluție a costului cu riscul se vede în profitabilitatea crescută.

“Economia României a înregistrat o revenire foarte dinamică în al doilea trimestru al anului 2021, pe fondul condițiilor de afaceri și de percepție mai bune, punând bazele unei creșteri solide a PIB în 2021. Cu toate acestea, sunt prezente riscuri din reapariția pandemiei și din turbulențele de pe piața energiei. Pe de altă parte, aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență, în septembrie, de către Comisia Europeană poate fi una dintre marile șanse ale României de a-și impulsiona creșterea, alături de alte programe naționale de dezvoltare”, spune François Bloch, directorul executiv al BRD Groupe Société Générale.

Datele mai bune de risc se văd și în rata creditelor neperformante, care a scăzut la 3,2% la finalul lunii septembrie 2021, de la 3,4% la finalul lunii septembrie 2020.

Soldul creditelor, inclusiv leasing, a crescut cu aproape 8% fata de septembrie 2020.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Producția de credite acordate persoanelor fizice, adică creditele noi, a înregistrat o redresare puternică față de aceeași perioadă a anului trecut (+48% în dinamică anuală), marcând totodată o creștere semnificativă față de nivelul din 2019, în special în ceea ce privește creditele imobiliare (+40% în dinamică anuală). Creditarea companiilor a crescut cu  19% în dinamică anuală, iar pe segmentul IMM dinamica a fost de 28% an pe an, beneficiind în special de o participare activă în cadrul programului IMM Invest, cu credite aprobate în valoare de peste 1 miliard de lei, pentru peste 1.000 de companii, din care 33% către sectorul agricol prin subprogramul AGRO IMM Invest.

Al treilea mare grup bancar listat din Franța - Societe Generale - a anunțat recent că în perioada 2023 - 2025 va reduce 3.700 de locuri de muncă, în urma fuziunii rețelei sale de retail cu subsidiara sa Credit du Nord, dar a dat asigurări că nu vor fi concedieri forțate.

Anunțată în septembrie 2020, fuziunea va crea o singură bancă cu o rețea de sucursale, un sediu central și un sistem IT care va deservi aproape 10 milioane de clienți. Noua divizie de retail a băncii franceze ar urma să aibă 25.000 de angajați iar reducerile de locuri de muncă se vor realiza ca urmare a plecărilor naturale, estimate la 1.500 pe an până în 2025.

DOCUMENT ANAF mută online depunerea declarațiilor de înregistrare fiscală/de radiere a înregistrării fiscale CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF mută online depunerea declarațiilor de înregistrare fiscală/de radiere a înregistrării fiscale

Vor exista aproximativ 1.450 de sucursale în 2025 iar regruparea nu va însemna ieșirea din vreun oraș. restructurarea reprezintă o abordare anticipativă a multiplelor dificultăți cu care se confruntă băncile de retail, în special ratele scăzute ale dobânzilor, concurența și accelerarea digitalizării în contextul pandemiei, a precizat SocGen.

Anterior banca anunțase că în urma fuziunii se vor reduce costurile cu peste 350 milioane de euro în 2024 și cu aproape 450 milioane de euro în 2025.

În august, Societe Generale a îmbunătățit previziunile privind rezultatele din 2021, după ce a revenit pe profit în trimestrul doi din acest an, în urma reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante și a redresării diviziei franceze de retail.

SocGen se așteaptă acum la creșterea veniturilor pe toate segmentele sale de afaceri în acest an, inclusiv la divizia sa de retail din Franța, unde anterior anticipa o creștere între minus 1% și 1%.

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 149.000 de angajați în 67 de țări și peste 31 de milioane de clienți în întreaga lume, în trei activități-cheie: retail banking în Franța, retail banking internațional, asigurări și servicii financiare pentru companii, respectiv Global Banking și Soluții pentru Investitori.

În România, BRD - Groupe Societe Generale operează o rețea de 584 de unități. Banca ocupă o poziție importantă pe piața românească a cardurilor, cu aproximativ 2,5 milioane de carduri și o rețea de acceptare de aproximativ 30.000 POS și aproape 1.400 ATM-uri. Banca este un jucător important pe piața creditelor pentru companii locale și multinaționale și este liderul pieței de factoring din România. Activele sale totale, la sfârșitul lunii decembrie 2020, erau de 61,6 miliarde de lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
societe generale
banca