CONFIRMARE EximBank finalizează fuziunea cu Banca Românească și intră pe piața de retail, devenind bancă universală

CONFIRMARE EximBank finalizează fuziunea cu Banca Românească și intră pe piața de retail, devenind bancă universală
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2022

EximBank anunță că finalizează fuziunea cu Banca Românescă și devine bancă universală, intrând pe piața de retail din România din 31 decembrie 2022 și confirmând astfel informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”După parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de legislația specifică și regulamentele bancare, procesul de fuziune prin absorbție între EximBank, în calitate de societate absorbantă, și Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a obținut în această lună avizul prealabil al Băncii Naționale a României, ceea ce a permis înregistrarea fuziunii la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În aceste condiții, din 31 decembrie 2022 – data efectivă a fuziunii conform proiectului de fuziune – cele două bănci vor funcționa ca o singură entitate, sub denumirea de EximBank. Este un moment de o importanță majoră atât pentru EximBank – care devine o bancă universală românească de top adăugând în portofoliu produse pentru persoanele fizice, cât și pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezenței capitalului românesc pe piața financiar-bancară, mai ales în contextul actual”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Statul cheamă din nou românii să investească în TEZAUR CITEȘTE ȘI Statul cheamă din nou românii să investească în TEZAUR

Profit.ro a anunțat anterior că fuziunea dintre EximBank și Banca Românească a primit toate aprobările necesare și se va realiza la finele acestui an. Eximbank va urca în clasamentul după active, posibil până pe locul 8.

Eximbank a primit avizul Băncii Naționale a României pentru fuziunea prin absorbție cu Banca Românească și aceasta urmează să fie încheiată la 31 decembrie 2022, au precizat atunci reprezentanții EximBank pentru Profit.ro.

Banca de stat EximBank a cumpărat Banca Românească de la grupul grecesc NBG în 2020, oferind 284 de milioane de lei, sumă care a inclus și restituirea unui împrumut subordonat. Exim a plătit pentru activul net al Băncii Românești mai puțin decât valoarea nominală și a făcut profit din achiziție.

PPC a intrat în negocieri cu 6 bănci pentru a finanța preluarea afacerii Enel din România CITEȘTE ȘI PPC a intrat în negocieri cu 6 bănci pentru a finanța preluarea afacerii Enel din România

Exim a fost un cumpărător neașteptat pentru Banca Românească, având în vedere că prima are doar afaceri cu persoanele juridice, oferind împrumuturi și garanții firmelor, în timp ce cea de-a doua avea preponderent un portofoliu de credite acordate persoanelor fizice.

Cele două bănci au votat în acest an fuziunea, la urma căreia Banca Românească urmează să fie dizolvată și tot patrimoniul său va fi preluat de Exim. Clienții Băncii Românești vor trece la Exim cu creditele și depozitele lor, iar mandatul conducerii băncii va înceta, Exim urmând să preia și angajații.

EximBank a crescut agresiv în ultimii 4-5 ani și și-a majorat cota de piață pe active cu 1 punct procentual față de 2017 până la 2,3% în 2021, ultimele date disponibile, ceea ce i-a permis un avans de 5 locuri în clasamentul celor mai mari bănci, până pe locul 10. La finele lui 2021, Exim avea active de 14,7 miliarde de lei și o cotă pe creditarea corporate de 4,2%.

La aceeași dată, Banca Românească avea active de 7,96 miliarde de lei și ocupa poziția a 14-a în topul băncilor.

ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii \'90 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii '90

Având în vedere datele de la finele anului trecut, EximBank va ajunge la active de 22 de miliarde de lei, dintre care credite de 12,7 miliarde de lei. Capitalurile proprii ar urma să fie de 1,5 miliarde de lei. Situația s-a schimbat cel mai probabil în cursul acestui an, însă cele două societăți nu publică rapoarte intermediare – trimestriale sau semestriale.

EximBank ar putea ajunge, însă, până pe locul 8 după active, depășind Alpha Bank (care la 9 luni avea active de circa 20,3 miliarde de lei, în creștere cu 8% față de finele lui 2021) și OTP Bank (cu active de 21,5 miliarde de lei la 9 luni, în creștere cu 16%).

Mai sus de locul 8 se află plutonul de bănci cu un bilanț de 50-60 de miliarde de lei - UniCredit, CEC, Raiffeisen și ING – și cotă de piață de 8-9%, ce pare greu de atacat de oricare dintre băncile aflate sub locul 7.

EximBank a fost evaluată la 1,3 miliarde de lei în acest an, pe baza prețului plătit SIF Oltenia, care a vândut o participație de 3,3% cu circa 42 de milioane de lei. Statul deține aproape integral banca.

În 2021, EximBank a înregistrat un profit net de 32,5 milioane de lei la nivel individual, dublu față de 2020, și de 53,4 milioane de lei la nivel consolidat.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximbank
banca romaneasca
fuziune eximbank banca romaneasca