Fuziunea EximBank – Banca Românească, stabilită pentru finele acestui an. Exim poate urca două locuri în topul băncilor, BROM va fi dizolvată

Fuziunea EximBank – Banca Românească, stabilită pentru finele acestui an. Exim poate urca două locuri în topul băncilor, BROM va fi dizolvată
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 mai 2022

Fuziunea dintre Eximbank și Banca Românească a intrat în linie dreaptă pentru finele acestui an. Procedura urmează să fie votată peste o lună. EximBank poate urca până pe locul opt în clasamentul băncilor după active, pe baza datelor de la finele anului trecut, în timp ce Banca Românească urmează să fie dizolvată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI Brandul Banca Românească - subiect de discuție

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Data fuziunii efective va fi 31 decembrie 2022. 

EximBank va dobândi întreg patrimoniul societății absorbite Banca Românească, care, ca urmare a fuziunii prin absorbție, va fi dizolvată.

Statul, prin Ministerul Finanțelor, deține 95,4% din capitalul EximBank, restul fiind în proprietatea SIF-urilor, în timp ce Banca Românească este deținută în cotă de 99,3% de EximBank.

EximBank a cumpărat Banca Românească de la National Bank of Greece la începutul anului 2020, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro în 2019, cu 284 de milioane de lei, sumă în care a intrat un capital social mai mare, dar și restituirea unor împrumuturi subordonate și linii de credit. Pe termen scurt cel puțin, achiziția BROM s-a dovedit a fi o afacere profitabilă pentru Exim, care a făcut un profit contabil din tranzacție de 337 de milioane de lei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Banca de stat Exim a avut afaceri doar cu persoane juridice, acordând finanțări corporate și scrisori de garanție, în timp ce Banca Românească (care la finele anului trecut avea 85 de unități) este o bancă de retail, cu o cotă semnificativă de finanțări acordate persoanelor fizice - inclusiv un portofoliu de credite în franci elvețieni, care încă nu a fost rezolvat.

”Această consolidare reprezintă o primă etapă din proiectul Eximbank de construire a unei bănci românești puternice ce va concura de la egal la egal cu jucătorii de top ai pieței bancare. Există o complementaritate foarte bună între modelele de afaceri ale EximBank - specializată în corporate banking, și Banca Româneasca - cu experiența relevantă pe segmentul de retail banking”, se arată în proiectul de fuziune.

Fuziunea, care mai trebuie să fie aprobată și de Banca Națională a României, va avea ca rezultat economii de scară semnificative, potrivit proiectului, rezultate din gestionarea unitară a infrastructurii de distribuție, conformitate, risc, recuperare de credite, contabilitate, operațiuni și IT.

La finele anului 2021 EximBank avea o cotă de piață de 2,3% și o cotă pe creditarea corporate de 4,2%.

EximBank avea active de 14,7 miliarde de lei, în timp ce Banca Românească avea active de 7,96 miliarde de lei.

Astfel, pe datele de la finele anului trecut, EximBank va ajunge la active de 22 de miliarde de lei, dintre care credite de 12,7 miliarde de lei. Capitalurile proprii ar urma să fie de 1,5 miliarde de lei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

Luând în calcul rezultatele de la finele anului trecut, EximBank se plasează pe locul opt după active, față de 10 la finele lui 2020, întrecând OTP Bank și Alpha Bank. Situația s-ar putea schimba, însă, pe parcursul anului, având în vedere cel puțin ritmurile de creștere ale OTP Bank, care în 2021 și-a majorat bilanțul cu un sfert la 18,5 miliarde de lei și în ultimii ani a avut o strategie agresivă de creștere a cotei de piață.

Anul trecut, EximBank a înregistrat un profit net de 32,5 milioane de lei la nivel individual, dublu față de 2020, și de 53,4 milioane de lei la nivel consolidat.

Clienții BROM vor fi transferați la Exim, care va prelua, de altfel, toate drepturile și obligațiile contractuale ale băncii defuncte de la 31 decembrie.

Mandatul conducerii BROM – administratori și directori - va înceta la data efectivă a fuziunii, în timp ce angajații vor fi transferați către EximBank.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximbank
banca romaneasca
fuziune