Darea în plată: Comisiile de raport din Senat au respins excluderea programului Prima Casă

Darea în plată: Comisiile de raport din Senat au respins excluderea programului Prima Casă
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 17 feb 2016

Propunerea băncilor ca programul Prima Casă să fie exclus din legea dării în plată a căzut, după un vot strâns, în comisiile reunite de raport. Ministerul Finanțelor avertizează că darea în plată stinge garanția statului pentru bănci și că aceasta va înceta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia juridică și cea economică s-au reunit pentru a da raportul pe cererea de reexaminare a legii dării în plată.

Senatorii au respins două propuneri venite din partea Asociației Române a Băncilor și a Băncii Naționale a României ca programul Prima Casă să fie exclus explicit din legea dării în plată.

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a avertizat senatorii că darea în plată va duce la dispariția programului prin care 160.000 de români au luat credite până acum, pentru că aceasta stinge obligația statului de a plăti garanția de 50% către bancă.

“Dacă programul nu este exceptat, din momentul acesta garanția devine nulă. Întrebarea e dacă mai vrem sau nu programul Prima Casă”, a declarat Jiru.

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, avertizează că România va pierde procese dacă schimbă regulile jocului, după ce și-a asumat prin lege plata garanțiilor.

“Regulile jocului nu se pot schimba în timpul jocului. Statul român va pierde procese și va plăti bani. Creditarea ipotecară este susținută 91% de programul Prima Casă. Anumite prevederi din această lege pot afecta stabilitatea financiară”, a declarat Voinea.

Bogan Olteanu, viceguvernator al BNR, a avertizat că neplata garanțiilor asumate către bănci "introduce România în faliment de stat, ultima oară a făcut-o Ceaușescu în ’81".

"Dacă programul nu-și păstrează garanția irevocabilă, el nu va înceta pentru că spun eu, el va înceta de facto. Trebuie să-l lăsați să existe", a adăugat Olteanu.

În replică, deputatul liberal Daniel Zamfir, inițiator al legii dării în plată, a spus că excluderea celor cu credite Prima Casă ar duce la împărțirea cetățenilor. "Ce se întâmplă peste 15-20 de ani, dacă omul nu mai poate plăti? I se execută casa. Statul va plăti pentru cetățean și apoi se va îndrepta împotriva lui de către ANAF. Dobânzile sunt ucigătoare. Vom avea două cateogorii de cetățeni.Vom avea două cateogorii de cetățeni", a spus Zamfir.

Președintele ședinței, senatorul PSD Eugen Țapu-Nazare, a cerut colegilor senatori să voteze pentru excluderea Prima Casă, pentru că ar avea un impact negativ asupra pieței imobiliare și a celei a construcțiilor. 

"Vrem să reparăm niște lucuri prin legea asta. Nu să stricăm altele. Prima casă trebuie exclusă din această lege", a declarat senatorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
senat
prima casa
enache jiru
liviu voinea