Debitorii cu credite în franci au cea mai mare rată de neperformanță. Unul din șase credite e în default

Debitorii cu credite în franci au cea mai mare rată de neperformanță. Unul din șase credite e în default
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 oct 2015

Românii cu credite în franci elvețieni generează cea mai mare rată de neperformanță dintre persoanele fizice, cu o rată de 15,8%, arată datele Băncii Naționale a României. Aceștia au și o rată de îndatorare de îndatorare foarte ridicată, mai mult de jumătate având venituri sub media națională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Aprecierea francului elvețian față de leu în acest an a pus probleme debitorilor cu credite în această monedă, potrivit Băncii Naționale a României.

„Dintre creditele în valută, cele acordate în franci elvețieni au creat presiuni mai ridicate asupra debitorilor ca urmare a șocului de apreciere a CHF de la începutul anului”, se arată în Raportul de Stabilitate Financiară, publicat azi de BNR.

De la 3,7 lei, francul a ajuns la peste 4 lei, după ce Banca centrală a Elveției a lăsat liber cursul începând cu 15 ianuarie.

Dacă rata neperformanței pentru creditele în franci este de 15,8%, media pentru creditele în valută este de 9,7%, arată datele aferente lunii iunie, publicate de BNR. Rata medie a creditelor neperformante acordate populației, pentru toate valutele, este de 7,5%.

Totuși, scoaterea unor credite din bilanțuri și conversiile și restructurările au dus la scăderea neperformanței pentru creditele în franci în comparație cu decembrie 2013, când rata era de 18%.

De la sfârșitul anului 2014 până în iunie, 19% din numărul creditelor în franci a dispărut. BNR explică această dinamică prin măsurile de conversie luate de bănci, rambursările de creditele și scoaterile în afara bilanțului și externalizările. Banca centrală mai spune că procesul de conversie accelerează. Cea mai activă în acest sens a fost Banca Transilvania, care a convertit 15.000 dintre cele aproape 18.000 de credite în franci preluate odată cu preluarea Volksbank.

Românii cu credite în franci au și un grad foarte ridicat de îndatorare, de aproximativ 70%, valoare mediană pentru luna iunie. Șase din zece români cu credite în moneda elvețiană au venituri sub media pe țară, mai arată datele BNR.

Creditele în franci reprezintă 4,1% din totalul creditului neguvernamental, o pondere redusă, care, în opinia BNR nu reprezintă risc sistemic.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite franci elvetieni
neperformanta franci elvetieni
conversie credite franci