DECIZIE Contractele de credit cu băncile vor putea fi încheiate la domiciliul clientului sau prin e-mail

DECIZIE Contractele de credit cu băncile vor putea fi încheiate la domiciliul clientului sau prin e-mail
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 9 iun 2021

Contractele de credit vor putea fi încheiate, la cerere și cu acordul creditorului, la domiciliul clientului sau prin intermediul unui mijloc de comunicare la distanță, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Legislația actuală nu permite acum încheierea contractelor de credit ”în afara punctelor de lucru organizate în acest scop în spații comerciale”.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Deputații din comisiile de specialitate au considerat însă că ”impunerea acestei restricții conduce la afectarea libertății de a contracta a clienților, dar și la afectarea concurenței din piață” și, de asemenea, că ”introducerea unor formalități excesive la încheierea contractelor de credit conduce la diminuarea concurenței în piață și la creșterea costurilor, suportate în final de către consumator”.

Aleșii arată că legislația națională în domeniu prezintă o serie de necorelări, în condițiile în care, de pildă, pe de altă parte, permite distribuția de asigurări atât la sediul asigurătorilor sau intermediarilor, cat și la sediul sau domiciliul clienților/potențialilor clienți, atât persoane fizice, cât și persoane juridice. 

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Mai mult, deputații subliniază că utilizarea tehnologiei în cadrul serviciilor financiare este încurajată și de instituțiile Uniunii Europene, având un rol clar în îmbunătățirea serviciilor și reducerea costurilor, iar legislația națională în domeniu nu transpune dispozițiile Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori, în cazul de față fiind vorba doar de prevederi adăugate de către legiuitorul român.

În consecință, deputații au adoptat prin vot final un amendament la ordonanța de la finalul anului trecut prin care Guvernul a extins și pentru 2021 facilitatea amânării plății ratelor bancare, astfel încât în cazul în care consumatorul solicită acest lucru, contractul de credit să poată fi încheiat și în afara punctelor de lucru organizate în acest scop de bănci sau alte instituții de credit.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Într-o formulare nu foarte coerentă și mai puțin fericită din perspectiva limbii române, amendamentul adoptat stabilește:

- ”Contractele de credit pot fi încheiate doar în punctele de lucru organizate în acest scop în spații comerciale, în condițiile legii, sau, la cererea consumatorului și cu acordul creditorului, la domiciliul acestuia sau prin intermediul unui mijloc de comunicare la distanță în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 85/2004, republicată, cu modificările ulterioare”. 

Modificarea a fost susținută de actuala coaliție de guvernământ. 

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

”În contextul pandemiei provocată de Covid-19, furnizarea de servicii la distanță a devenit o necesitate. Facilitarea încheierii contractelor de credit prin intermediul mijloacelor electronice ar fi o bună practică pentru a contribui la păstrarea distanțării sociale și evitarea unor riscuri de natură medicală”, mai arată autorii amendamentului.

Pentru a intra în vigoare noile prevederi trebuie promulgate de șefului statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
coctract
credit
banci
incheiere
domicliu
e-mail
mijloace
comunicare
distanta