Economiști: Rezerva Federală a SUA va mări dobânda de referință la peste 4% și o va menține acolo după 2023

Economiști: Rezerva Federală a SUA va mări dobânda de referință la peste 4% și o va menține acolo după 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2022

Banca centrală a SUA va mări dobânda de politică monetară la peste 4% și o va menține acolo după 2023, în încercarea de a elimina inflația ridicată, potrivit majorității economiștilor intervievați de Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel mai recent sondaj, realizat în parteneriat cu Initiative on Global Markets de la Booth School of Business a Universității din Chicago, sugerează că Rezerva Federală este departe de a pune capăt campaniei de înăsprire a politicii monetare, scrie News.ro.

Ilie Năstase: Îi fac plângere penală lui Isărescu! CITEȘTE ȘI Ilie Năstase: Îi fac plângere penală lui Isărescu!

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a majorat deja ratele dobânzilor în acest an în cel mai rapid ritm din 1981 și este de așteptat să implementeze miercuri o a treia creștere consecutivă a dobânzii, de 0,75 puncte procentuale.

Această mișcare ar ridica intervalul țintă, care în martie era aproape de zero, la 3% - 3,25%.

Aproape 70% dintre cei 44 de economiști chestionați între 13 și 15 septembrie cred că dobânda fondurilor federale a acestui ciclu de înăsprire va atinge un vârf cuprins între 4% și 5%, 20% dintre opinii fiind că va trebui să depășească acest nivel.

”FOMC încă nu știe cu cât de mult trebuie să crească ratele”, a spus Eric Swanson, profesor la Universitatea din California,  care prevede că dobânda chei va ajunge în cele din urmă între 5 și 6%.

”Dacă Fed vrea să încetinească economia acum, trebuie să ridice dobânda pentru fondurile federale peste inflația [de bază]”.

În timp ce Fed țintește de obicei un nivel de 2% pentru indicele prețurilor pentru cheltuielile personale de consum (PCE) ”de bază”, care exclude articolele volatile precum alimentele și energia, instrituția monitorizează îndeaproape și indicele prețurilor de consum.

Inflația s-a accelerat în mod neașteptat în august, indicatorul de bază crescând cu 0,6% față de luna precedentă și cu 6,3% față de anul precedent.

MOL a notificat benzinăriilor partenere din Ungaria posibile probleme de aprovizionare după ce Guvernul a prelungit plafonarea prețului carburanților CITEȘTE ȘI MOL a notificat benzinăriilor partenere din Ungaria posibile probleme de aprovizionare după ce Guvernul a prelungit plafonarea prețului carburanților

Majoritatea respondenților anticipează că PCE de bază va scădea de la cel mai recent nivel din iulie, de 4,6%, la 3,5% până la sfârșitul anului 2023. Dar aproape o treime se așteaptă ca acesta să depășească în continuare 3% 12 luni mai târziu.

Alți 27 la sută au spus că este probabil ca indicatorul să rămână peste acest prag la acel moment – ​​indicând o mare neliniște cu privire la inflația ridicată care devine mai adânc încorporată în economie.

”Mă tem că am ajuns într-un punct în care Fed se confruntă cu riscul de erodare serioasă a credibilității sale, așa că trebuie să înceapă să fie foarte conștientă de asta. Cu toții am sperat că inflația va începe să scadă și am fost cu toții dezamăgiți din nou și din nou și din nou”, a spus Jón Steinsson, de la Universitatea din California, Berkeley.

Mai mult de o treime dintre economiștii chestionați avertizează că Fed nu va reuși să controleze în mod adecvat inflația dacă nu va crește ratele dobânzilor peste 4% până la sfârșitul acestui an.

Dincolo de ridicarea dobânzilor la un nivel care constrânge activitatea economică, cea mai mare parte a respondenților consideră că Fed le va menține acolo pentru o perioadă susținută.

Reducerea presiunilor asupra prețurilor, instabilitatea pieței financiare și deteriorarea pieței muncii sunt cele mai probabile motive pentru care Fed ar întrerupe campania de înăsprire, dar nu se anticipează nicio reducere a dobânzii de referință până în 2024 cel mai devreme, consideră 68% dintre cei chestionați.

Aproape 70% dintre respondenți se așteaptă ca Biroul Național de Cercetare Economică, arbitrul oficial al recesiunilor din SUA, să declare una în 2023, majoritatea susținând că aceasta va avea loc în primul sau al doilea trimestru.

Acest lucru se compară cu cei aproximativ 50 la sută care văd că Europa va intra într-o recesiune până în al patrulea trimestru al acestui an sau chiar mai devreme.

O recesiune din SUA se va întinde probabil pe două sau trei trimestre, consideră majoritatea economiștilor, iar peste 20% așteaptă ca aceasta să dureze patru trimestre sau mai mult.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federală a sua
dobanda