EXCLUSIV Guvernul pregătește schimbări la programul de titluri de stat pentru populație - vrea să acorde drept de vânzare înainte de scadență

EXCLUSIV Guvernul pregătește schimbări la programul de titluri de stat pentru populație - vrea să acorde drept de vânzare înainte de scadență
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 iul 2018

Guvernul analizează modificări ale cadrului legal pentru a acorda persoanelor care au cumpărat titluri de stat prin programul Tezaur posibilitatea să le tranzacționeze sau să le folosească pe post de garanții bancare, potrivit informațiilor Profit.ro. Românii au investit peste 786 de milioane de lei în cadrul Programului Tezaur, ediția ”Centenar”. Aceste titluri nu pot fi, însă, răscumpărate înainte de scadența de 5 ani, sunt netransferabile și nu se tranzacționează.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Titlurile de stat au valoare de 1 leu, dobândă de 5%, scadență la cinci ani și sunt destinate exclusiv populației.

De ce este important: Lipsa posibilităților de a tranzacționa după vânzare este un factor care a redus atractivitatea pentru populație a acestor titluri de stat. Astfel, în lipsa unor modificări ale legislației, persoanele care au cumpărat titlurile de stat rămân cu banii blocați până la încheierea perioadei de 5 ani, timp în care primesc dobânda anuală de 5%, Dobânda primită la titluri de stat nu este impozabilă.

O variantă pentru tranzacționarea titlurilor de stat ar putea fi Bursa de Valori București, după modelul emisiunilor de titluri pentru populație derulate în anii trecuți.

Ministerul de Finanțe: Românii au investit peste 786 de milioane de lei în titlurile de stat ”Centenar” CITEȘTE ȘI Ministerul de Finanțe: Românii au investit peste 786 de milioane de lei în titlurile de stat ”Centenar”

"Intenția Guvernului este ca, până la finalul anului, să identifice soluții de modificare a cadrului legal, astfel încât titlurile de stat pentru populație să poată fi utilizate pentru garantarea împrumuturilor contractate de persoanele fizice și pentru a crea posibilitatea transferului proprietății asupra acestora", potrivit Ministerului Finanțelor.

Când primești dobânda

EXCLUSIV Guvernul pregătește schimbări la programul de titluri de stat pentru populație - vrea să acorde drept de vânzare înainte de scadență

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei.

Până în prezent, emisiunile au fost derulate în cadrul programului FIDELIS prin mecanismul Bursei de Valori București (BVB), iar subscrierile au fost efectuate prin intermediul unui grup de bănci selectate: BRD Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română SA, Banca Transilvania/BT Capital Partners și Raiffeisen Bank SA.

Ministerul Finanțelor a început programul de împrumuturi de la populație. Titlurile de stat au dobânda de 5% pe an și scadență de 5 ani CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a început programul de împrumuturi de la populație. Titlurile de stat au dobânda de 5% pe an și scadență de 5 ani

În cadrul acestui program au fost efectuate două emisiuni cu maturități de 2 ani și dobândă de 2,15% pe an, prima emisiune în anul 2015 cu o valoare totală adjudecată de 64,99 milioane lei, urmată de a doua emisiune în luna iunie 2016, numită “Centenar”, cu o valoare totală adjudecată de 735,26 milioane lei.

Titlurile de stat din emisiunile precedente au putut fi tranzacționate la Bursa de Valori București.

Ministerul Finanțelor a anunțat anterior că pentru acest an va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
ministerul finantelor
bvb
bursa
tezaur